Ferrari 308 GTS van Gilles Villeneuve kopen?

Zondag 1 april 2018 om 11:19 door Frank

ferrari 308 gilles villeneuve

 

Voor velen is de Ferrari 308 niet het mooiste model dat in Modena de poorten uitrolde, maar er zijn aardig wat exemplaren die bijzonder zijn geworden door hun eigenaren. Eerder zagen we al de witte Testarossa uit Miami Vice, de Ferrari 308 uit Magnum P.I, de zwarte Testarossa van Michael Jackson en de Testarossa van Nigel Mansell van eigenaar veranderen. In 2014 ging er ook al een circuit auto onder de hamer waar Gilles Villeneuve kilometers in maakte, in de vorm van een Ferrari 126 C2. Nu gaat het echter om een Ferrari die hij vooral op de openbare wegen bestuurde.

Gerelateerd model

Ferrari 308

308

Niet vaak zijn kale statistieken zo misleidend: 67 Grand Prix starts, zes overwinningen, twee snelste ronden en een relatief bescheiden aantal van 101 WK-punten. Statistisch is dit lijstje lichtjaren verwijderd van Fangio, Ascari en Clark maar toch heeft de manier waarop Gilles Villeneuve die zes overwinningen behaalde, de man karakter gegeven en ervoor gezorgd dat hij – met de mogelijke uitzondering van Ayrton Senna – de meest charismatische en spectaculaire coureur is die ooit de circuits over raasde.

 

Joseph Gilles Henri Villeneuve was een Canadees Formule 1-coureur. Hij startte zijn carrière in de F1 als derde coureur bij het McLaren team in 1977, waar hij slechts een race voor reed. Villeneuve stond bekend om zijn alles-of-niets-rijstijl. Er zijn verschillende momenten gedurende zijn korte carrière waar hij echt voor spektakel zorgde, zoals op Zandvoort in 1979. Aan de leiding van de wedstrijd liggend, kreeg Villeneuve op het rechte stuk een klapband rechtsachter waardoor hij in de tarzanbocht van het circuit af gleed. In plaats van op te geven, reed hij het circuit weer op en probeerde de pits te bereiken. Omdat hij die net voorbij was, moest hij bijna een volle ronde op zijn lekke band rijden. Dat deed hij zo hard als hij kon met als gevolg dat eerst de band en vervolgens de wielophanging rechtsachter desintegreerde, een vonkenregen achter zich aan trekkend. Hij bereikte de pits, maar de auto was niet meer te repareren.

 

Hij verongelukte op 8 mei 1982 op Circuit Zolder tijdens zijn laatste kwalificatieronde voor de Grand Prix van België. Jochen Mass reed een langzame ronde en week uit voor de aanstormende Villeneuve, maar met het linker voorwiel reed Villeneuve in op Mass. Villeneuve werd gelanceerd en uit zijn bolide geslingerd. Hij belandde in de hekken, waar het medisch team hem nog wel reanimeerde, maar Villeneuve overleed later die avond in het ziekenhuis van Leuven.

 

Ferrari 308 van Gilles Villeneuve

Ferrari bouwde ruim 12.000 exemplaren van de Ferrari 308. De 308 kreeg een V8 onder de kap en verving de Dino 246 in 1975 en is bijgewerkt als de 328 in 1985. De auto werd ontworpen door Pininfarina en getoond aan het publiek op de Autosalon van Parijs in 1975 als uitbreiding op de Dino 308 GT4 (wat overigens een design was van Bertone). GTS staat voor de variant met een Targa-dak. Deze versie kwam in 1977 op de markt en er werden 3.219 stuks van gebouwd. Technisch was de GTS gelijk aan de 308 GTB.

 

Dit exemplaar heeft slechts 37.000 kilometer op de teller en heeft meerdere eigenaren gehad. Na de dood van Gilles ging de auto terug naar Enzo, die hem twee jaar later verkocht aan een inwoner van Modena. In 2010 werd deze 308 Deens bezit om amper twee jaar later tentoongesteld te worden in het museum van Ferrari. Nu wordt deze bijzondere 308 geveild door RM Sotheby’s zonder reserve. Misschien toch even die spaarpot omkiepen en hopen op een mazzeltje?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's