Export oldtimers ruim verdubbeld

Vrijdag 28 maart 2014 om 18:00 door Frank

Steeds meer eigenaren van klassieke auto’s voelen zich genoodzaakt hun wagen in het buitenland te verkopen. Maar liefst twaalfduizend oldtimers werden vorig jaar over de grens verkocht, waarmee de export ruim verdubbelde ten opzichte van 2012.

 

Vooral de uitvoer van auto’s op diesel is explosief gestegen, zo schrijft Het Financiële Dagblad vrijdag. Zo’n 3.900 diesels werden vorig jaar overgedragen aan een buitenlandse eigenaar. Dat is ruim vijf keer zo veel als in 2012. Ook bij auto’s op lpg is sprake van een flinke stijging van bijna anderhalf keer zoveel auto’s. Bij benzineauto’s valt de stijging mee. Vorig jaar werden ongeveer 6.600 oldtimers op benzine uitgevoerd, een stijging van een kleine 50 procent.

 

Belasting reden voor export

Deze exportgroei van oldtimers is het gevolg van de verhoogde belastingen. Per 1 januari 2013 zijn auto’s tussen de 25 en 40 jaar oud namelijk niet langer uitgezonderd van motorrijtuigenbelasting. Vooral diesel- en lpg-auto’s worden zwaarder belast. De heffing op benzineauto’s gaat – onder voorwaarden – minder omhoog.

 

De oldtimerbranche noemt de uittocht van klassieke auto’s een ramp. Volgens Stichting Oldtimerbranche Nederland zijn in 2013 120 oldtimerbedrijven failliet gegaan.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*