MENU

Een van de grootste veilingen let ook op de kleintjes

Zaterdag 24 oktober 2020 om 19:58 door Frank

elkhart collectie veiling

 

Na ons laatste bericht over die enorme Lamborghini LM002 leek het ons wel een mooi contrast om de microcars die bij RM Sotheby’s onder het hamertje zijn gegaan, te laten zien. De veilingmeesters van dit veilinghuis zijn wel even bezig geweest met het verkopen van de gigantische Elkhart Collectie, een selectie voertuigen met bijna drie dozijn aan kleine vintage brommobielen. De totale collectie is gevat in een catalogus van 360 pagina’s en is een van de grootste collectie die ooit onder de hamer is gegaan. Maar wij beperken ons vandaag vooral tot de kleinste exemplaren.

 

Wat te denken van een zeldzame Isetta pick-up, minstens drie Messerschmitt-driewielers en een overvloed aan andere kleine automobielen die smeken om een nieuwe eigenaar. Er is ook een grote verscheidenheid aan ‘gewone’ auto’s, en ook die zijn in uitstekende staat.

 

Messerschmitts

De Messerschmitts zijn de allerkleinste in de Elkhart Collectie, allemaal aangedreven door een eencilinder tweetaktmotor die ergens in de buurt van de 10 PK komt. Het vermogen wordt naar het enkele achterwiel gestuurd via een transmissie met vier versnellingen die is gekoppeld aan een kettingaandrijving. Er zijn knusse, dubbele zitplaatsen voor twee in de auto, en eentje is zelfs een cabriolet.

 

messerschmitt cabrio uit 1958

Foto: Sotheby's

Messerschmitt cabrio uit 1958

 

Prijzen variëren van 50.000 dollar tot over de ton voor de zeldzamere modellen, dus hoewel deze Messerschmitts misschien wel de kleinste zijn, zijn ze zeker niet de goedkoopste.

 

Ook verkrijgbaar is een Subaru 360 politieauto uit 1970 in de kleurstelling van het Ministerie van Transport van Nieuw-Zeeland. De 360 ​​was eigenlijk Subaru’s eerste auto en behoort tot de “Kei” -klasse van voertuigen in Japan. Dat betekent dat het erg klein, erg licht en erg langzaam is. Zoals de advertentie aangeeft, is het onwaarschijnlijk dat u snelheidsovertreders in deze auto zult vangen. De tweecilindermotor van de 360 ​​heeft een vermogen van slechts 25 pk.

 

Een paar van de modellen zijn aangepast tot bedrijfsvoertuigen of politieauto’s, zoals de Goggomobil TL-250 uit 1958 die is geschilderd als een Dubble Bubble Gum-truck en lijkt te zijn weggereden uit een Disney film. Met 14 pk kan er genoeg kauwgom achterin zonder dat het autootje stilvalt want zelf weegt het ook niet zoveel.

 

En wat de denken van een Crosley CC Four uit 1948, bekend als de “Happy Wagon” omdat hij ijs levert. Het is eigenlijk een gerestaureerde versie van een van de 12 identieke auto’s die destijds werden gebruikt om ijs te bezorgen. Het heeft koelers, ijsschepjes en zelfs een uniform om erbij te horen. Ik weet niet zeker of rollenspel als ijsroman uit de jaren 40 al in stijl is, maar je zou hier een echte trendsetter kunnen zijn.

&nbsp

goggomobil tl250 transporter uit 1958

Foto: Sotheby's

Goggomobil tl250 transporter uit 1958

 

crosley cc four ice truck uit 1948

Foto: Sotheby's

Crosley cc four ice truck uit 1948

 

Ook verkrijgbaar is een Subaru 360 politieauto uit 1970 in de kleurstelling van het Ministerie van Transport van Nieuw-Zeeland. De 360 ​​was eigenlijk Subaru’s eerste auto en behoort tot de “Kei”-klasse van voertuigen in Japan. Dat betekent dat het erg klein, erg licht en erg langzaam is. Zoals de advertentie aangeeft, is het onwaarschijnlijk dat er ooit snelheidsovertreders in de kraag zijn gevat want van echte achtervolgingen zal nooit sprake zijn geweest. De tweecilindermotor van de 360 ​​heeft een vermogen van slechts 25 pk.

 

Subaru 360 politieauto

Subaru 360 politieauto uit 1970

 

Isetta’s

Beide Isetta’s zijn van de bredere variant met vier wielen. In feite is een van deze exemplaren omgebouwd van zijn gebruikelijke configuratie met korte wielbasis in een pick-up. Het is echter een niet onlangs uitgevoerde conversie. Bekend als de Isettacarro, werd hij geproduceerd onder licentie van Iso, de oorspronkelijke fabrikant van de Isetta, in Spanje in de jaren ’50. We kunnen aannemen dat het bed nieuw is omdat het in zo’n goede staat is, maar volgens de lijst is het voertuig grotendeels origineel. Absoluut een kostbaar modelletje.

 

De andere auto is een van de meer populaire Isetta’s die onder licentie is gebouwd door BMW. Het is een buitengewoon schoon exemplaar, dat te zien was op de New York International Auto Show in 2011. Het heeft schuiframen in tegenstelling tot het conventionele ventilatierooster, wat blijkbaar wenselijk is.

 

iso isetta carro uit 1957

Foto: Sotheby's

Iso isetta carro uit 1957

 

bmw isetta 300 uit 1957

Foto: Sotheby's

bmw isetta 300 uit 1957

 

Ook militaire mini-voertuigen in de Elkhart collectie

Twee vintage militaire miniaturen zijn ook te koop als onderdeel van de veiling: een absoluut schattige AMC Mighty Mite en een originele Mule uit het Vietnam-tijdperk. De Mule uit 1968 zal naar verwachting goedkoop van eigenaar wisselen, maar om eerlijk te zijn, hij heeft alleen een tweecilindermotor met 16 pk. Zitplaatsen zijn ook een beetje beperkt, maar het zou aardig dienst kunnen doen op een boerderij of een manege.

 

De Mighty Mite is een klein juweeltje. Met een 58 PK sterke 1,8-liter V4 – inderdaad, dus geen vier in lijn – heeft de Mighty Mite een serieuze kracht. De Mighty Mite is gebouwd als een nog kleinere versie van de Jeep die in de lucht kan worden uitgeworpen en heeft een handgeschakelde vierversnellingsbak en vierwielaandrijving. Er werden er iets minder dan 4.000 geproduceerd, waardoor de Mighty Mite tegenwoordig een gewild voertuig is. Het ontbreekt ook niet aan handige functies, zoals vacuümgestuurde ruitenwissers en een snelheidsmeter.

 

AM Mighty Mite 1963

Foto: Sotheby's

AM Mighty Mite 1963

 

Mule M274 4x4 uit 1968

Foto: Sotheby's

Mule M274 4×4 uit 1968

 

Bijzondere andere exemplaren uit de Elkhart Collectie

Geen van deze voertuigen zijn brommobielen, maar ze zijn onderdeel van deze collectie en zeker het vermelden waard. De eerste is een zeldzame naoorlogse pick-up van Hudson. Echt een van de mooiste pickups uit die tijd, hij zal naar verwachting zeker 40.000 dollar moeten opleveren.

 

hudson pickup uit 1946

Foto: Sotheby's

Hudson pickup uit 1946

 

De tweede is een Iso Grifo, een van de mooiste en interessantste Italiaans-Amerikaanse mashups ooit gemaakt. Met een prachtige styling en een 340 pk sterke 327 V8 van Chevrolet, is dit echt het beste van twee werelden. Het is slechts een van de 413 Iso Grifo’s die zijn gemaakt, dus dit kon wel eens het duurste exemplaar uit de hele collectie zijn.

 

En als de Iso Grifo een van de mooiste auto’s ooit is, dan is de Auburn 851 Speedster misschien wel de beste. Aangedreven door een Lycoming achtcilinder lijnmotor met supercharger, heeft hij spaakwielen in carrosseriekleur omwikkeld met white wall banden. Met een rood interieur dat naar buiten gluurt om de rest van de ingetogen kleuren van het voertuig te complimenteren, is dit model gewoon fantastisch. Er gaat niets boven enorme lamellen, zichtbare uitlaten en “SUPERCHARGED” geschreven op de zijkant van de motorkap.

 

iso grifo gl uit 1968

Foto:Sotheby's

Iso Grifo GL uit 1968

 

auburn eight supercharged speedster 1935

Foto: Sotheby's

Auburn eight supercharged speedster 1935

 

Het blijft bijzonder om te zien wat liefhebbers door de jaren heen weten te verzamelen. En als er dan een exemplaar of een hele collectie, zoals deze Elkhart collectie, van eigenaar gaat wisselen, kunnen wij een beetje meegenieten van al dat moois. Lekker verder bladeren kan op de site van Sotheby’s.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's