MENU

Benz met zwarte geschiedenis onder de hamer

Maandag 1 januari 2018 om 18:08 door Frank Schippers

Heel soms komen er van die oldtimer voorbij waar een bijzonder verhaal of een aparte historie aan zit. Dat is bij deze Mercedes-Benz ook zeker het geval en het is bijzonder dat dit exemplaar in zo’n goede conditie wordt geveild in de VS door Worldwide Auctioneers.

 

Het gaat hier om een van de parade-auto’s van Adolf Hitler die deze maand wordt geveild door Worldwide Auctioneers. De Mercedes-Benz Type 770 (W 150), ook bekend onder de naam “großer Mercedes”, gaat begin januari 2018 onder de hamer in de VS. Naar verwachting zal dit bijzondere exemplaar miljoenen gaan opleveren.

 

 

 

Dit model werd specifiek ontworpen naar de wensen van Hitler. Naast een versterkte voorruit van 30 millimeter dik en kogelvrij gelaagd veiligheidsglas beschermden aan de zijkant bevestigde pantserplaten de inzittenden. Deze Mercedes-type 770 werd door Hitler vooral gebruikt als parade-auto tussen 1939 en 1943. Zelfs zijn staatsgasten liet Hitler graag ophalen en rondrijden in een open toerwagen. In 1940 reed hij met de Italiaanse dictator Benito Mussolini door München. Na de capitulatie van Frankrijk gebruikte Hitler deze Benz op 6 juli 1940 voor de overwinningsparade door Berlijn. De Type 770 was ook populair bij andere staatshoofden. Keizer Hiroito, de koning van Noorwegen, de premier van Portugal, António de Oliveira Salazar, dictator Franco en zelfs de toenmalige paus lieten zich graag in de “großer Mercedes” rondrijden. Na de oorlog hebben de geallieerden de auto naar de VS gebracht, waar deze sindsdien in uitstekende staat is gehouden.

 

Hitler’s Mercedes-Benz Type 770 is een stuk geschiedenis

Veilingmeester Rod Egan is enthousiast over dit exemplaar: “Uiteraard wordt de geschiedenis van dit exemplaar overschaduwd door de donkerste jaren uit de geschiedenis, maar desondanks was de 770 op het gebied van auto-ontwerp, engineering en technologie, een van de meest opvallende en historisch belangrijkste auto’s die ooit is gebouwd. Het is veel meer dan alleen een auto – het is een artefact dat dient als een uniek stukje onvervangbare geschiedenis dat bewaard moet blijven.”

 

Zelfs zonder de typische Amerikaanse superlatieven, is de grote open toerwagen indrukwekkend, omdat de technologie van de Mercedes-Benz 770 destijds echt state of the art: Een gigantische 7.7-liter acht-cilinder lijnmotor leverde 230 PK. Deze ongekende prestatie was ook nodig, want de auto was lang, hoog en woog, afhankelijk van de apparatuur tot zo’n vijf ton. Tijdens de paraderitten was een gangetje van max 80 km/u meer dan genoeg, maar de topsnelheid van het model laag op zo’n 170 km/u. Ongetwijfeld belandt deze Big Mercedes in een privé-collectie of wellicht in een museum. Het zou in ieder geval niet echt onze oldtimer naar keuze zijn voor een lekker tourtje op de zondagmiddag.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's