MENU

De Opel Kadett B is vijftig

Zondag 12 juli 2015 om 21:23 door Frank

Het model werd voor het eerst getoond op de Autoshow van Frankfurt in 1965. Tussen 1965 en 1973 werden er 2,6 miljoen Opel Kadett B‘s in elkaar geschroefd en verkocht door het Duitse merk. Hiermee was het model een gigantisch succesnummer voor Opel. Een van de landen waar dit model zeer gretig aftrek vond, was Nederland! Op oude verkeersfoto’s kom je dit model dan ook nog regelmatig tegen en bij ons in de straat hadden meerdere buren na hun Kadett A een Kadett B, en toen een Kadett C….en toen een Kadett D….

 

opel_kadett_b_1967

 

Stuivertje wisselen met Volkswagen

Opel lag in die jaren continu in de clinch met Volkswagen om het marktleiderschap. Jaar op jaar zaten de twee merken elkaar op de huid om meer auto’s te verkopen dan de ander. De Opel Kadett kostte in 1969 in basisuitvoering 5.995 gulden. De Volkswagen 1300 (kever) kostte destijds 5.495 gulden. De Kadett was ten opzichte van de toen al klassieke Kever, de modernere auto van de twee. Bovendien had de Kadett een watergekoelde motor die daarmee niet veel krachtiger, maar wel een stuk stiller was dan de Kever.

 

opel_kadett_b_stationwagon

 

Variates van de Kadett B

De Kadett B was makkelijk in onderhoud en een andere reden voor het succes waren de vele varianten die General Motors in record tempo op de markt wist te brengen. In het eerste jaar waren er een tweedeurs en een vierdeurs sedan en een stationcar, die Opel de Caravan noemde. Kort erna volgde ook de coupé die populair werd in de rallysport. Daarnaast waren er ook de nodige actiemodellen zoals de Sport, Holiday, Festival en Grand-Prix.

 

opel kadett b varianten

 

Voor de mensen met iets diepere zakken was er de Opel Olympia A die tussen de standaard Kadett en de Opel Record in zat en de opmaat was naar de latere de Opel Ascona. De Opel Olympia A zag er luxe uit door veel chroom, een vinyldak, imitatiehout op het dashboard en een mooi tapijtje op de vloer. Onder de motorkap waren krachtbronnen leverbaar van 60, 75 en 90 PK en voor de echte cruiser kon je het model met automaat bestellen. Ook deze luxere variant was een succesnummer.

 

Toch was de best verkochte Opel Kadett B het standaard model, liefst in een onopvallende beige kleur die goed paste bij ‘de gewone man’. Van de 2,6 miljoen geproduceerde B-Kadetten is zeker de helft geëxporteerd naar maar liefst dan 120 verschillende landen. In 1973 werd de Opel Kadett B vervangen door de Opel Kadett C. Die kreeg ook weer een reeks aan verschillende uitvoeringen en werd geëxporteerd naar vele landen.

 

Rainer Günzler testet den Opel Kadett-B 1968

Kijk die test uit 1968 door niemand minder dan Rainer Günzler! Beetje Derrick zonder bril

Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*