MENU

De (oer)camper is weer helemaal terug!

Woensdag 10 maart 2021 om 21:45 door Frank

De camper heeft de laatste jaren weer flink aan populariteit herwonnen. In de jaren ’60, ’70 en ’80 was de camper populair onder de vakantie vierende Nederlanders. Maar in de jaren erna raakte de camper een beetje in de vergetelheid en werd het meer en meer bestempeld als suf en niet meer van deze tijd.

 

Raakten we teveel gewend aan de luxe van hotels en appartementen? Hielp AirBNB een handje mee? Was het gebrek aan goede Wifi misschien de reden dat we ons massaal afkeerden van de camper? Hoe het ook zij, de camper is weer terug! Ook in 2020 steeg de verkoop van campers en ook de caravans vinden weer gretig aftrek. Dit heeft een extra impuls gekregen dit jaar door Corona en als we de voorspellingen moeten geloven gaan Nederlanders dit jaar massaal op ‘doe-vakantie’ in Europa. Allemaal in de camper?

 

Volgens brancheorganisatie KMI ontdekken door de coronapandemie ook nieuwe kampeerders de voordelen van het vrije buitenleven: nergens anders is de anderhalvemetersamenleving beter toe te passen dan op de camping. Vakanties met een caravan, vouwwagen, tent of camper zijn dan ook nog nooit zo populair geweest als in deze coronaperiode.

 

volkswagen camper 1978

Foto: Frank Schippers

Volkswagen T2 uit 1978

 

Voor ons een mooie gelegenheid om dé klassieke camper eens even in het zonnetje te zetten: de Volkswagen Camper Westfalia. Voor een T1 worden inmiddels astronomische bedragen betaald, maar ook voor een Volkswagen T2 moet je al steeds dieper in de buidel tasten. Een exemplaar waar je zelf nog werk in moet steken, gaat je al snel 20.000 euro kosten. Dat zijn een hoop hotelovernachtingen voor een busje dat werd gebouwd tussen 1967 en 1979.

 

Ook van de T2 werden verschillende versies gemaakt. De modellen van voor 1971 worden T2a genoemd. In 1972 is een overgangsmodel geproduceerd dat de modelnaam T2a/b kreeg. Een front van het A-model en achterkant van het B-model zijn belangrijkste kenmerken. Type 2’s van tussen 1972 en het begin van de jaren 80 hebben de naam T2b. Er was ook nog een T2c maar die werd alleen geleverd op de Amerikaanse markt.

 

Volkswagen T2 camper en roest

Als er 1 ding is waar je goed op moet letten bij de aanschaf van een T2 camper, dan is het wel roest. Roest kan op ongeveer elke plek van een T2 voorkomen, maar controleer vooral portier en de omlijstingen, raamstijlen, de wielkuipen en het dak. Deze bus heeft ook de nodige holle ruimtes waar vocht in kan komen, met roest tot gevolg. Aan het dak zit een goot waar regenwater in kan blijven staan. Daarnaast is het belangrijk om de motor goed te controleren. Vaak ligt er een ouder beestje in dat wel wat extra TLC kan gebruiken. Ook de voorwielophanging is een extra goede controle waard want deze wil nog wel eens versleten zijn.

 

In tegenstelling tot de T1, zijn van de T2 de meeste onderdelen eigenlijk nog prima te vinden. Er zijn ook bedrijven die helemaal gespecialiseerd zijn in herstel van het interieur van T2 campers en het vouwdak. Het mechaniek van het vouwdak moet je ook altijd even goed testen. Het kan namelijk gebeuren dat bij het dichttrekken van het dak kan het doek klem komen te zitten. Hierdoor komen er gaten in het doek en dat is bij de eerste regenbui een veel vervelendere constatering dan tijdens je aankoopkeuring. Daarnaast wil je het liefst een exemplaar met de originele stoelen omdat dan de zitpositie nog optimaal is.

 

blank

 

Alvast wegdromen richting de zomer

Wie denkt voor een prikkie een T2 op de kop te tikken komt bedrogen uit, zelfs voor opknappers worden flinke bedragen gevraagd. En de prijzen van T1-exemplaren zijn nog hoger waarbij bedragen over de ton niet ongewoon zijn. Misschien toch maar een tentje dan of de caravan weer van stal? Dat kan ook in stijl overigens.


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*