MENU

Is de klassiekermarkt over zijn top heen?

Vrijdag 22 september 2017 om 23:30 door Frank

We kunnen wel stellen dat de afgelopen jaren zeer goed zijn geweest voor de oldtimermarkt en voor veel mensen bleken oldtimers prima investeringen te zijn geweest. Waar je in 2009 nog een Ferrari 328 kon kopen voor 30K, staan deze 6 jaar later voor soms wel het viervoudige te koop. Vanaf 2012 is de waarde van klassiekers naar recordhoogten gestegen en met die aanhoudende stijgingen, kwamen ook de geluiden dat dit niet voor altijd zou zijn. Het lijkt er nu ook op dat de markt over zijn echte piek heen is.

 

piek in oldtimermarkt bereikt?

 

Het meest recente rapport over de status van oldtimers laat zien dat de waarde van klassiekers weer aan het dalen is. De Britse Coutts Bank liet zien dat de klassieke automarkt in 2016 met 10,4 procent daalde, aldus The Guardian. De particuliere bank zegt dat de markt ongeveer 10 jaar geleden hogere waarderingen begon te krijgen, toen de rente bijna op nul stond gevolgd door de wereldwijde financiële crisis, maar na 2010 begon de stijging serieuze vormen aan te nemen. Aangezien Coutts Bank in 2005 met de waardeindex is begonnen, hebben klassieke auto’s in hun overzicht alsnog een gezonde rendement die de dip in 2016 prima kan opvangen.

 

De index van de bank laat ook zien dat de prijzen op het bovenste gedeelte van de markt zeer gezond blijven, terwijl meer typische klassiekers blijven dalen in waarde. Daarnaast begint de kloof groter te worden tussen de zeldzamere modellen en de wat meer standaard klassiekers . Klassieke auto’s in Coutts ‘index moeten verkocht zijn voor meer dan $ 500.000 en meer dan 10 keer verkocht worden om in de index te worden opgenomen. Leuk feit: zeven van Coutts ‘top 10 verkochte klassieke auto’s zijn Ferrari’s.

 

Hoewel de gecompileerde gegevens alleen 2016 waarden tonen, lijkt de trend in 2017 door te zetten. De 2017 Amelia Island Concours d’Elegance bracht bijna 20 miljoen dollar minder op dan in 2016 en de gemiddelde verkoopprijs van een auto daalde bijna $ 100.000. In april liet Hagerty de klassieke auto-marktindex zien dat de industrie op het laagste punt stond sinds 2012. Hagerty’s all-time high kwam in 2015, die in deze huidige cyclus de piek in de oldtimermarkt is geweest.

 

Maar waar moet je als investeerder nu naartoe met je geld? Fotografie en zeldzame muziekinstrumenten lieten beide in 2016 enorme prijsstijgingen zien. Of toch maar weer stenen?


Ook interessant

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*