MENU

Concept car: de Ford Maya

Zaterdag 2 maart 2019 om 20:03 door Frank

Ford Maya concept car

 

Ondanks alle problemen, het persoonlijke en institutionele drama en de talloze technische problemen, zorgden John Z. DeLorean en zijn DMC12-sportwagen ervoor dat de reguliere auto-industrie flink werd wakkergeschud. Zou het een game-changer worden in de industrie? Eigenlijk was de hele industrie behoorlijk sceptisch, maar sommigen vroegen zich af: wat als hij het tegen alle verwachtingen in toch tot een succes weet te maken? Wat zou de impact kunnen zijn op de branche van een onafhankelijke speler met een sexy sportwagen? Het zou zeker een nichespeler zijn, maar dan wel een zeer invloedrijke en dus zou dit een gemiste kans kunnen zijn voor andere merken. Zo dacht Ford er in ieder geval ook over en dus moest er iets gebeuren.

 

Tegen 1984 was de DeLorean-dreiging voorbij, maar de belangstelling voor de betaalbare supercar bleef. Ford en ItalDesign besloten om samen mogelijkheden te verkennen van een sportwagen met superieure design en prestaties die geproduceerd zou kunnen worden met een volume van 50 auto’s per dag.

 

ford maya italdesign concept schets

 

De Ford Maya concept car zag het levenslicht en je vraagt je af waarom dit model uiteindelijk niet in productie genomen is. In het begin van de jaren tachtig wilde Ford het idee van een tweezits open Targa-auto testen voor de Amerikaanse markt. Het design doet direct denken aan de BMW M1 en misschien nog wel meer aan de Lotus Etna concept van Giugiaro. Deze concept car kreeg een, in samenwerking met Yamaha ontwikkelde, midden gemonteerde V6-motor met 250 PK.

 

In 1985, nadat het eerste Maya-concept was onthuld, vroeg Ford om een tweede auto te bouwen, de Maya II ES. Op verzoek van Ford heeft de ES een aangepast ontwerp met vloeiendere lijnen en een centrale luchtinlaat geïnspireerd op Ferrari-modellen van die tijd. Ford wilde dit exemplaar in het rood hebben, maar zodra de auto terugkeerde naar Italdesign, werd de Maya overgespoten in twee tinten grijs.

 

In hetzelfde jaar dat de Maya II ES werd gebouwd, vroeg Ford aan Italdesign om ook nog een derde prototype te bouwen, dit werd de Maya II EM. De EM was klaar in juli 1985 en werd gebouwd om het concept te testen onder normale wegomstandigheden. Het model had wederom een aangepast ontwerp met een achterklep en een nieuwe, in lengterichting gemonteerde biturbo 3.0 L V6-motor die 300 PK leverde.

 

Uiteindelijk zou Ford het project toch stopzetten. Het design van de Maya leek toch wel erg veel op het ItalDesign-concept van de Lotus Etna en alles wees er op dat dit model wèl in productie zou gaan. Het laatste dat Ford wilde was dat hun bijzondere sportwagen zou worden gezien als een kopie van een ander model. Ook waren de kosten van de productie nog niet goed op orde. Ford had een bepaald volume en prijsniveau nodig voor de Amerikaanse markt, en wist eigenlijk niet zeker of dit wel haalbaar was. De mogelijke kannibalisatie van de Maya op de Mustang-verkopen kwam daar nog eens bovenop en deed de directie uiteindelijk besluiten om het project te staken.

 

blank

 

blank

 

 

blank


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*