MENU

Een van de mooiste Cobra’s onder de hamer

Zaterdag 27 februari 2016 om 23:10 door Frank Schippers

De Shelby Cobra is een icoon en voor veel liefhebbers een auto die zo een plek zou mogen krijgen in de eigen verzameling droomauto’s. En laat nu een van de mooiste exemplaren die er nog op deze aardbol rondrijdt, onder de hamer gaan! Het gaat om een prachtige 289 uit 1964.

 

shelby cobra onder de hamer

 

Shelby racete Fords, MG’s, Allards, Austin-Healey’s, Ferrari’s, Listers en Maserati’s, vestigde verschillende records, werd in 1957 door Sports Illustrated uitgeroepen tot coureur van het jaar en won Le Mans in een Aston Martin DBR1 in 1959. In 1961 moest hij noodgedwongen stoppen met racen als gevolg van gezondheidsproblemen. Dit had echter een upside want nu kon hij zijn lang gekoesterde droom van het bouwen van zijn eigen sportwagen tot een realiteit maken.

 

In september 1961 kreeg Shelby te horen dat AC Cars uit Engeland de leverancier van de motor voor hun twee-zits roadster Ace kwijt waren. Shelby en AC-eigenaar Charles Hurlock maakten de afspraak dat AC het chassis van de Ace zou blijven bouwen voor een Shelby sportwagen. Shelby zorgde ervoor dat deze zou worden aangedreven door een Ford 260 V8. Hiermee was de Shelby Cobra een feit.

 

AC begon met het verschepen zijn aluminium-bodied roadsters naar Carroll Shelby’s bedrijf in Venice, Californië, waar ze vervolgens de Ford V-8 krachtbronnen kregen samen met het chassis en versterkingen aan de ophanging. De prachtige lichtgewicht Engels body met een krachtige Ford V-8 zorgde voor een absurde vermogen-gewichtsverhouding; het was een match made in heaven.

 

Dave MacDonald boekte met een Cobra eerste overwinning op de Riverside Raceway in februari 1963. Vanaf dat moment domineerde de geduchte Cobra’s de SCCA races in heel 1963 en 1964.

 

Deze 1964 Cobra, CSX 2433, is een 289-model, geproduceerd van 1963 tot 1965. Er werden slechts 289 Cobra’s opgewaardeerd met Fords krachtigere kleine blok V-8 motor. AC bouwde dit exemplaar in mei 1964 en het groene model met zwart interieur werd vervolgens voltooid door Shelby. Vervolgens zou het model een aantal keren van eigenaar veranderen en deelnemen aan een groot aantal races.

 

shelby cobra voorzijde

 

Shelby cobra interieur

 

Shelby cobra 289 motor v8

 

In 2011 werd deze Cobra gekocht door Bruce Canepa uit Scotts Valley, Californië. Canepa is bekend om zijn wereld-klasse restauraties en hij koos ervoor om de auto volledig te restaureren. De CSX 2433 werd volledig gedemonteerd en zorgvuldig gerestaureerd en eindigde in een adembenemende diepe blauwe lak. Het zwart interieur werd versterkt door een volledige aanvulling van meters, een roll bar en Simpson racing riemen. De 289-motor ademt door vier Weber carburateurs. Vermogen transfers door middel van een Ford T10 transmissie naar een Dana 44 achteras. Het is een krachtige sportwagen in een schitterende verpakking.

 

Naar aanleiding van deze restauratie werd de CSX 2433 getoond op de 2012 Amelia Island Concours, waar hij tweede in zijn klasse werd. Deze prachtige Cobra is een van de beste die er nog is. De nieuwe eigenaar krijgt de mogelijkheid om te concurreren op ‘s werelds meest prestigieuze tentoonstellingen en deel te nemen in de meest exclusieve vintage race-evenementen. Dus mocht je toe zijn aan een nieuwe hobby, dan is dit je kans. O ja, je moet wel een beetje gespaard hebben want de geschatte opbrengst ligt tussen de €860.000 en €1.000.000


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's