MENU

Chevy SE124 uit 1969 op stoom?

Dinsdag 6 juni 2017 om 01:06 door Frank

Door de jaren heen zijn er de nodige experimenten geweest met alternatieve brandstoffen en toen de ontwikkeling van de auto nog in de kinderschoenen stond, was stoom ook een serieuze optie voor sommige merken. Uiteindelijk werd de verbrandingsmotor op benzine de standaard. Het was pas halverwege de vorige eeuw dat de gevolgen van de vervuiling die door fossiele brandstoffen werden veroorzaakt, merkbaar werden.

 

In de jaren ’60 werd smog een serieus issue in de Verenigde Staten, vooral in Californië, en tegen het einde van het decennium benaderde de Amerikaanse regering autofabrikanten met de vraag om met oplossingen te komen om deze vervuiling te verminderen. Er werd heel wat afgetest en geëxperimenteerd en deze vinding van General Motors is er een van: de Chevy SE124.

 

Onder de kap ligt geen V8 of V6 zoals je zou verwachten. Nee, deze SE124 wordt aangedreven door stoom. Het verhaal gaat dat Bill Bessler, een man die vele uren aan stoommotoren heeft gewerkt, opdracht kreeg van GM om een ​​stoom aangedreven auto te creëren. Bessler had ook de overblijfselen van stoommotorbedrijf Doble in handen, dus hij wist wel wat over deze vorm van aandrijving.

 

chevrolet chevelle SE124 op stoom

 

blank

1969 Steam Powered Chevelle - Built For General Motors

 

Bessler ging aan de slag. De originele V-8-motor werd gehalveerd en omgevormd om stoom aan te kunnen. Aan de rechterkant werd een hogedrukcilinder gemonteerd, en de stoom werd vervolgens naar de linkerkant gestuurd, die een lage drukcilinder had. Tenslotte werd de stoom door een condensor geleid waarna het proces opnieuw begon. Uiteraard moest die stoom wel ergens door worden opgewekt en daarvoor werd gekozen voor kerosine. Onder de motorkap lag hierdoor wel zoveel leidingwerk dat een loodgieter in opleiding er op kon afstuderen. Uiteindelijk reed de SE124 1 op 6. Niet echt spectaculair maar wel schoner. General Motors zag geen structurele oplossing in deze variant en besloot het project te staken.

 

De unieke Chevelle kwam terecht in de collectie van Harrah en is nu onderdeel van de privécollectie van Tom Kimmel waar het waarschijnlijk voorgoed een uniek exemplaar zal blijven in de autogeschiedenis.


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's