MENU

Bijzondere klassieke BMW shined als nooit tevoren

Maandag 14 januari 2019 om 22:16 door Frank

bmw 1600 gt convertible

 

Een van de vreemdste BMW-modellen is zonder twijfel de BMW Isetta. Zijn kleine formaat en zijn enkele, aan de voorzijde gemonteerde deur, maken dit een vreemd eendje in de BMW-stal. Voor een bedrijf dat bekend staat om sportieve sportwagens en sportsedans zoals de M1 en M3, is het feit dat het ooit een microcar heeft gemaakt van een kleine ééncilindermotor, best uitzonderlijk te noemen. Deze Isetta is echter niet echt een BMW; het model werd oorspronkelijk vervaardigd door een Italiaans bedrijf genaamd Iso voordat BMW de licentie en machines kocht om de microcar te maken.

 

Iso was niet het enige merk waar BMW de rechten van kocht om vervolgens een model in een eigen auto te veranderen. In 1966 kocht BMW een andere Duitse automaker, Glas (bekend om zijn Microcar-lijn van Goggomobil), en paste vervolgens de Glas GT aan tot zijn eigen sportcoupé.

 

Met behulp van de 104-pk sterke aandrijflijn van de BMW 1600 Ti, creëerde BMW de 1600 GT en slaagde erin om meer dan twee jaar lang 1.259 BMW-achtige auto’s te verkopen. Dit voertuig was niets meer dan een Glas GT met een al herkenbare niergrille, hoewel het nog steeds een knap voertuig was dankzij een ontwerp van de hand van Pietro Frua. Frua tekende onder andere ook voor Maserati en AC en leidde nog een tijdje de designstudio van Ghia nadat hij zijn studio aan deze partij had verkocht.

 

1600 GT cabrio prototype gesneuveld, prototype gered

BMW hoopte echter ook een roadster te maken op basis van de GT en hiermee de Amerikaanse markt te bedienen en maakte twee prototypen. De 1600 GT convertible van 1967 zou jammer genoeg de productie niet bereiken en een van de prototypes crashte en eindigde op de sloop. Met het andere prototype liep het gelukkig beter af en deze is onlangs gerestaureerd door een groep leerlingen die het vak leren in de BMW’s Dingolfing-fabriek.

 

blank

 

blank

 

blank

 

interieur bmw 1600 gt convertible

 

blank

 

De leerlingen gebruikten waar mogelijk originele onderdelen en creëerden alle onderdelen die ze niet konden vinden opnieuw. Dit hele proces duurde zo’n drie jaar. Een fraai stukje werk en BMW bekroonde hun werk aan deze 1967 BMW 1600 GT convertible, door het toe te voegen aan de officiële fabriekscollectie van het bedrijf. En wat een plaatje is het geworden, we kunnen alleen maar hopen dat dit unieke exemplaar zo nu en dan ook nog eens wat asfalt mag voelen.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*