MENU

Aston Martin DP215 prototype moet gaan scoren

Woensdag 18 juli 2018 om 08:22 door Frank

aston martin dp215 duurste britse auto ooit?

Photo: rmsothebys.com

 

Aston Martin’s DP215 Grand Touring-prototype uit 1963, die ook nog even meedeed in de 24 uur van Le Mans in 1963 , zal in augustus 2018 te koop worden aangeboden op de Monterey-veiling van RM Sotheby. Met een verwachte opbrengst van €17 tot ruim €21 miljoen is dit een bijzonder duur speeltje te noemen. Het is niet zo’n astronomisch bedrag als de nieuwe eigenaar van een Ferrari 250 GTO onlangs neertelde, maar het zou wel de duurste Britse auto ooit kunnen worden.

 

Monterey 2018: 1963 Aston Martin DP215 Grand Touring Competition Prototype
geluidje hoor!

 

Het verhaal van de DP215 is lang en interessant. Ontworpen als een race-auto uit de Grand Touring-klasse van Le Mans, vertegenwoordigde dit prototype het ultieme wat de ingenieurs van Aston destijds te bieden hadden. Wat de DP215 onderscheidde van de concurrentie was de aerodynamica en de enorm krachtige 4.0-liter zescilindermotor. Hoewel de DP215 veel sneller was dan zijn concurrenten op Le Mans (hij bereikte een topsnelheid van 198,6 km/u op het rechte stuk van Mulsanne), ging hij na slechts twee uur met pensioen omdat de versnellingsbak de kracht van de motor niet aankon. Volgens RM Sotheby’s nam het deel aan slechts één andere race, die ook niet uitgereden kon worden, voordat de raceafdeling van Aston Martin zijn deuren sloot.

 

verkoop DP215 zonder originele motor en versnellingsbak

Nadat de DP215 uit Aston’s bezit was verkocht, werd het prototype gescheiden van de originele motor en versnellingsbak en werd de racebolide door meerdere eigenaars gerestaureerd. Het kreeg een DB6-motor en versnellingsbak, en uiteindelijk een Cooper-Aston 4.2-liter motor, waarmee ook werd deelgenomen aan evenementen zoals het Goodwood Festival of Speed ​​en de Goodwood Revival. In 2002 werd de originele 400/215/1 4,0-liter motor herenigd met de auto, samen met een deskundig gereproduceerd exemplaar van de juiste S532-versnellingsbak (de originele bak was echt niet meer te redden).

 

blank

Photo: rmsothebys.com

 

blank

Photo: rmsothebys.com

 

blank

Photo: rmsothebys.com

 

blank

Photo: rmsothebys.com

 

blank

Photo: rmsothebys.com

 

Op dit moment wordt het record voor de duurste Britse auto ooit gehouden door de Aston Martin DBR1 die in 2017 in Monterey werd verkocht, voor de lieve som van bijna 19 miljoen euro. De vraag is dus of dit record binnenkort verbroken zal gaan wroden. In augustus weten we meer.


Ook interessant


Gerelateerde merken

Reageren

Je e-mailadres wordt niet getoond
* Verplicht veld

*