MENU

Antoine en zijn klassiekers

Zaterdag 5 mei 2018 om 21:58 door Frank Schippers

porsche 356 sculpture by antoine dufilho

 

Antoine Dufilho is een Franse kunstenaar die op geheel eigen wijze fraaie beeldjes maakt van klassieke auto’s. Deze creatieve Fransman heeft architectuur en medicijnen gestudeerd en gek genoeg heeft hem dit prima geholpen om uiteindelijk te kunnen doen wat hij nu doet. Die cursus lassen zal hij ongetwijfeld later gedaan hebben.

 

Tijdens zijn medische studie werd hij aangetrokken door anatomie en de complexe structuren die in wezen verborgen zijn door de huid, terwijl zijn architectuuropleiding hem technische vaardigheden gaf, hem introduceerde in de geschiedenis van de kunst en een nieuwe manier van denken.

 

mercedes door antoine dufilho

 

Werkend vanuit zijn werkplaats, gebouwd met zeecontainers en gelegen in het noorden van Frankrijk in een stad genaamd Quesnoy-sur-Deule, bouwt Dufilho elk meesterwerk volledig met de hand. Na verloop van tijd is de studio uitgegroeid tot een speeltuin voor zijn artistieke uitvindingen en is uitgerust met alle benodigde machines, van bandschuurmachines met een schuurcabine en industriële polijstmachine tot een spuitcabine, een handmatige draaibank, een industriële handfreesmachine en een volledige familie aan lasapparaten.

 

Metaal is favoriet

Dufilho maakt gebruik van lokale bronnen en verwerkt materialen zoals metalen, hout, hars en verf van verkopers binnen een straal van 30 km van zijn studio voor zijn projecten. Het enige werk dat hij uitbesteedt is het lasersnijden van de metalen platen en het resterende vakmanschap wordt voltooid door de getalenteerde handen van de kunstenaar zelf. Dufilho zegt over zijn materialen: “Het materiaal dat ik het meest gebruik is metaal, omdat het een element is dat me de vrijheid geeft om toe te voegen of weg te halen, dit in tegenstelling tot hout. Metaal heeft ook het voordeel dat het eeuwig is in tegenstelling tot composietmaterialen. Hout blijft overigens wel het aangenaamste materiaal om mee te werken en brengt interessante natuurlijke kleuren en ontwerpen met zich mee, terwijl het ook nog steeds aanwezig is in moderne auto’s.”

 


Antoine aan het werk in zijn atelier

 

Elk project heeft zijn uitdagingen

Voor Dufilho brengt elk project zijn eigen uitdagingen qua vakmanschap met zich mee en een fabricagetijd die volledig varieert van het ene model tot het andere. In de automobielsculpturen van hars heeft het behoud van de dynamische eigenschappen van de modellen, zoals de Ferrari 250 GTO, Dufilho’s persoonlijke aanraking nodig om de aerodynamica van de auto te accentueren. De houten iteraties zijn het langst, nemen twee tot drie keer meer tijd in beslag dan de andere bewerkingen vanwege het moeizame handmatige werk. “Hoewel het niveau van afwerking niet noodzakelijk een bepalende factor in de kunst is, is het voor mij iets dat ik van groot belang vind,” aldus de kunstenaar.

 

Wellicht is het iets voor op je schoorsteenmantel? Dan kun je op zijn site meer informatie vinden.

 


Ook interessant


Gerelateerde merken


Gerelateerde modellen & auto's