MENU

Zédel

In 1901 werd Zédel opgericht in Zwitersland door Ernest Zürcher en Herman Lüthi. De naam van het bedrijf is ontstaan door de eerste letters van de oprichtersnamen “Z” en “L” te combineren. Tijdens de eerste jaren van de twintigste eeuw werd over de grens in Frankrijk een fabriek opgericht en een paar jaar later werd de Zwitserse vestiging gesloten, zodat het bedrijf vanaf ongeveer 1905 in feite een Franse onderneming was geworden.

 

zedel auto

 

De oorsprong van het deze autofabrikant gaat terug tot 1896, toen Ernest Zürcher een werkplaats opzette in Neuchâtel en in 1897 de eerste Zwitserse producent van motorfietsen werd. Hij was commercieel succesvol en op 4 januari 1901 richtte hij samen met Hermann Lüthi het bedrijf “Zürcher & Lüthi & Cie SA” op in het nabijgelegen Saint-Aubin-Sauges. Op 21 maart 1902 trok Hermann Lüthi zich terug uit het bedrijf dat nu werd omgedoopt tot “SA Fabrique de Moteurs et de Machines ZL”.

 

In 1903 vestigde het bedrijf een productiefaciliteit in Pontarlier, tussen Lausanne en Besançon en, belangrijker nog, aan de Franse kant van de grens. De locatie werd gekozen om de tariefbarrières te vermijden die Franse fabrikanten beschermden tegen Zwitserse import. Kort daarna, op 30 juni 1905, sloot Zürcher de Zwitserse productiefaciliteit in Saint-Aubin-Sauges. Door de productie in Frankrijk op te zetten, kreeg Zedel ook rechtstreeks toegang tot ervaren auto-ingenieurs en -technici in Frankrijk, dat op dat moment nog steeds de grootste autoproducent ter wereld was. Tegen 1906 (en mogelijk iets eerder) produceerde Zedel auto’s (bekend als Zedels) in Pontarlier. In 1914 waren er ongeveer 400 exemplaren gebouwd.

 

De Zwitserse productie van motoren en auto’s werd kort hervat vanaf 11 november 1907, toen Zürcher een Zwitserse ingenieur genaamd Samuel Graf aanstelde als directeur van het Zwitserse filiaal van het bedrijf en de vestiging in Saint-Aubin-Sauges werd heropend. In 1908 kwam echter weer een einde aan de Zwitserse productie.

 

In 1919 werd het bedrijf overgenomen door Jérôme Donnet, een autopionier die tijdens de oorlog floreerde als producent van vliegboten. Het bedrijf werd bekend als Donnet-Zédel, hoewel ze in oktober 1919 nog steeds onder de naam “Zédel” op de Autosalon van Parijs exposeerden. In 1920 bood kwam het merk met een 4-cilinder auto met 2742cc motor voor 14.000 frank. Er werd ook een auto met torpedo-carrosserie aangeboden met 4/6 zitplaatsen voor 21.000 frank en een sedan-achtige gesloten “conduite intérieure”-versie voor 26.000 frank.

 

zedel taxiGarages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant