Zédel

Zédel was een Zwitserse automerk dat werd opgericht in 1901 door Ernest Zürcher en Herman Lüthi. De naam van het bedrijf was gebaseerd op de eerste letters van de namen van de oprichters, de “Z” en de “L”. In de vroege jaren van de twintigste eeuw werd een fabriek net over de grens in Frankrijk gebouwd en de Zwitserse operatie werd een paar jaar later gesloten, zodat het bedrijf vanaf ongeveer 1905 in feite een Frans bedrijf was geworden.

 

blank

 

De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot 1896 toen Ernest Zürcher een werkplaats in Neuchâtel opende en in 1897 de eerste Zwitserse producent van motorfietsmotoren werd. Hij was commercieel succesvol en op 4 januari 1901 richtte hij met Hermann Lüthi het bedrijf “Zürcher & Lüthi & Cie SA” op in het nabijgelegen Saint-Aubin-Sauges. Op 21 maart 1902 trok Hermann Lüthi zich terug uit het bedrijf dat nu werd omgedoopt tot “SA Fabrique de Moteurs et de Machines ZL”.

 

In 1903 richtte het bedrijf een productiefaciliteit op in Pontarlier, tussen Lausanne en Besançon en, belangrijker nog, aan de Franse kant van de grens. De locatie werd gekozen om de tariefbarrières te vermijden die Franse fabrikanten tegen Zwitserse invoer beschermden. Kort daarna, op 30 juni 1905, sloot Zürcher de Zwitserse productiefaciliteit in Saint-Aubin-Sauges. Het vestigen van productie in Frankrijk gaf Zedel ook directe toegang tot ervaren auto-ingenieurs en technici in Frankrijk, wat op dit moment nog steeds de grootste autoproducent ter wereld was. In 1906 (en mogelijk iets eerder) produceerde Zedel auto’s (bekend als Zedels) in Pontarlier. Tegen 1914 waren er ongeveer 400 auto’s en motoren geproduceerd.
 

 
De Zwitserse productie van motoren, motorfietsen en auto’s werd kort hervat vanaf 11 november 1907 toen Zürcher een Zwitserse ingenieur genaamd Samuel Graf aanstelde als directeur van het Zwitserse filiaal van het bedrijf en de faciliteit Saint-Aubin-Sauges werd heropend. De Zwitserse productie kwam in 1908 echter weer ten einde.
 

blank

 
In 1919 werd het bedrijf overgenomen door Jérôme Donnet, een autopionier die tijdens de oorlog had geduurd als producent van vliegende boten. Het bedrijf werd bekend als Donnet-Zédel, hoewel ze in oktober 1919 nog steeds exposeerden op de Paris Motor Show onder de naam “Zedel”. Voor 1920 bood de fabrikant een 4-cilinder 2742cc motor met een 2.950 mm (116 in) wielbasis, geprijsd in kale chassisvorm op 14.000 frank. Er werd ook een model met torpedo body aangeboden met 4/6 zitplaatsen vanaf 21.000 frank en een gesloten versie in salon / sedan-stijl voor 26.000 francs.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant