Wartburg

Wartburg was een automerk uit de voormalige Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland). De merknaam Wartburg, naar het gelijknamige kasteel bij Eisenach (Thüringen), werd in 1899 al gebruikt voor een auto, gebouwd door de Eisenacher Automobilfabrik.

 

Geschiedenis van Wartburg

De auto’s van het merk Wartburg werden van 1956 tot 1991 gebouwd door Automobilwerken Eisenach in Eisenach. Wartburg was samen met de merken Trabant en Barkas een onderdeel van Industrieverband Fahrzeugbau (IFA). De modellen 311, 312, 313 en 353 werden aangedreven door een driecilindertweetaktmotor. Vanaf 1988 werd een door Volkswagen ontwikkelde viercilindermotor gebruikt in het model 1.3.

 

Wartburg 312


De Wartburg 312.

 

Wartburg probeerde, net als Trabant, al in een vroeg stadium af te komen van de tweetaktmotoren. Er werd onder andere geëxperimenteerd met de Comotor wankelmotor, en zelfs een V6 tweetaktmotor werd geprobeerd. Ook motoren van andere fabrikanten als Renault werden geprobeerd, maar kosten en de staat verhinderden de inzet van een van deze varianten. Maar ook de carrosserie was punt van discussie en ook hier probeerde men vergeefs te moderniseren. Ook samenwerking met onder andere Škoda liep uiteindelijk op niks uit. Pas in 1988 kwam een modernere variant met Volkswagen viertaktmotor, maar dit bleek te laat. In 1989 viel de muur en binnen een paar jaar zou Wartburg de productie compleet stopzetten. Een deel van de fabriek werd door Opel gekocht en wordt nog altijd gebruikt.Wartburg modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant