MENU

Wartburg

Wartburg was een automerk uit de voormalige Duitse Democratische Republiek. De merknaam Wartburg, naar het gelijknamige kasteel bij Eisenach (Thüringen), werd in 1899 al gebruikt voor een auto, gebouwd door de Eisenacher Automobilfabrik. De Wartburg gold als een chique auto in de DDR. Dit omdat hij qua prijs duurder bijna het dubbele kostte ten opzichte van de een Trabant en qua in- en exterieur veel luxer was dan diezelfde Trabant.

 

Wartburg 312De Wartburg 312.

 

Geschiedenis van Wartburg

De auto’s van het Oost-Duitse merk werden van 1956 tot 1991 gebouwd door Automobilwerken Eisenach in Eisenach. Vanaf 1956 werd begonnen met het produceren van de eerste Wartburg. Dit was de 311. Het model 311 was een doorontwikkeling van de IFA F9. Grote veranderingen zaten in de nieuwe carrosserie, een versterkte achteras en telescoopvering. In de loop van de jaren veranderde het type 311 steeds meer.

 

Wartburg was samen met de merken Trabant en Barkas een onderdeel van Industrieverband Fahrzeugbau (IFA). De modellen 311, 312, 313 en 353 werden aangedreven door een driecilindertweetaktmotor. Vanaf 1988 werd een door Volkswagen ontwikkelde viercilindermotor gebruikt in het model 1.3.

 

Wartburg Knight voor de Britse markt

Een groot aantal Wartburgen werden geëxporteerd naar andere landen. Ook in het Westen werd dit merk verkocht. Nederland en de Scandinavische landen waren de grootste Westelijke afzetmarkten voor de Wartburg. Ook in Groot-Brittannië probeerde men de Wartburg 353 aan de bestuurder te krijgen, echter dan onder de naam ‘Wartburg Knight’. Ook in de UK zijn er nog altijd liefhebbers van de Wartburg te vinden.

 

Het merk probeerde, net als Trabant, al in een vroeg stadium af te komen van de tweetaktmotoren. Er werd onder andere geëxperimenteerd met de Comotor wankelmotor, en zelfs een V6 tweetaktmotor werd geprobeerd. Ook motoren van andere fabrikanten als Renault werden geprobeerd, maar kosten en de staat verhinderden de inzet van een van deze varianten. Ook de carrosserie was punt van discussie en ook hier probeerde men vergeefs te moderniseren. Ook samenwerking met onder andere Škoda liep uiteindelijk op niks uit. Pas in 1988 kwam een modernere variant met Volkswagen viertaktmotor, maar dit bleek te laat. In 1989 viel de muur en binnen een paar jaar zou het merk de productie compleet stopzetten. Een deel van de fabriek werd door Opel gekocht en wordt nog altijd gebruikt. Er werden in totaal zo’n 1,2 miljoen Wartburgs geproduceerd.


Wartburg modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant