Volkswagen Passat B2

De tweede generatie Passat kwam in oktober 1980 op de markt. De auto was onmiddellijk herkenbaar als de Passat. Van oktober 1980 tot maart 1988 is de Passat B2 gebouwd als hatchback (drie- en vijfdeurs), stationwagen (Variant) en sedan (vierdeurs). De driedeurs hatchback is tot 1984 leverbaar geweest.

 

Volkswagen passat b2

Volkswagen Passat B2.

 

In 1985 kreeg de Passat B2 een flinke upgrade. De meest opvallende verandering waren de bumpers nu doorliepen aan de zijkant van de auto. Daarnaast had ieder hatchbackmodel een grote, zwarte achterspoiler, waren de grille en koplampen iets anders en werden de achterlichten een stuk groter.
Deze modernisering betekende het einde voor de Volkswagen Santana. De Santana (Passat met kofferbak) heette voortaan ook Passat.

 

De Carat was een zeer luxe model en is vrij zeldzaam, net als de driedeursuitvoeringen. In Nederland zijn de modellen met vijfcilindermotoren sowieso zeldzaam, net als de 1,6-literturbodiesel.

 

De GL-uitvoeringen, GT-uitvoeringen en Syncro’s zijn ook zeer schaars. De in Nederland meest voorkomende Passat B2 is die met een 1,6 literbenzinemotor met katalysator in basis- of CL-uitvoering.

 

Van de Passat B2 kwamen diverse actiemodellen op de markt, zoals de “Avance” in 1987, ter ere van het feit dat Volkswagen 40 jaar in Nederland gevestigd was. Het motorgamma was uitgebreider dan de eerste generatie en omvatte onder andere vijf cilinder benzinemotoren. Van de Passat verdwenen veel auto’s naar Polen.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant