MENU

Volkswagen Golf MK 1

De Volkswagen Golf Mk1 is een compacte hatchback en was de opvolger van de gedateerde Volkswagen Kever. In 1974 werd de Golf voor het eerst getoond aan het publiek.

 

Volkswagen Golf MK1 uit 1974

Volkswagen Golf MK1 uit 1974

 

Net als zijn voorganger, de Volkswagen Kever, heeft de Volkswagen Golf Mk1 bewezen van grote invloed te zijn, niet alleen voor Volkswagen maar voor de hele autoindustrie. De Golf was één van de eerste zeer succesvolle voorwielaangedreven hatchbacks.

 

In de Verenigde Staten had je de Morris Mini, de Honda N360 en de Fiat 128 maar die waren niet echt succesvol. The rabbit, zoals de eerste golf in de VS ook wel werd genoemd, was samen met de Honda Civic, de eerste Europese voorwiel aangedreven hatchbacks die echt succes boekte.

 

Volkswagen Golf 1974 interieur

Het interieur van de eerste generatie Volkswagen Golf

 

In 1969 bezochten Kurt Lotz, CEO van Volkswagen, en de Italiaanse Volkswagen-importeur Gerhard R. Gumpert de Autosalon van Turijn. Nadat ze hun zes favoriete auto’s van de show hadden geselecteerd, ontdekten ze dat vier van de zes waren ontworpen door Giorgetto Giugiaro en zijn Italdesign-studio.

 

Golf MK1 design van giugiaro

Giugiaro werd in januari 1970 uitgenodigd om in Wolfsburg te werken aan ontwikkelingsproject EA337. De ontwerpopgave van Volkswagen specificeerde een auto in het C-segment met een carrosserie met twee boxen in drie- en vijfdeursversies. De opdrachtgever leverde Giugiaro ook de basisafmetingen en de aandrijflijnopties. Giugiaro produceerde een ontwerp dat zijn kenmerkende “origami” of “gevouwen papier” stijl weerspiegelde, met de nadruk op scherpe hoeken en platte vlakken. Giugiaro zou de Mk1 Golf gaan beschouwen als het belangrijkste ontwerp uit zijn carrière. Vroege prototypes waren onder meer rechthoekige koplampen en brede achterlichtunits. Ten minste één preproductieauto werd zelfs aangepast met een schuifdeur.

 

Tijdens de ontwikkeling waren er verschillende namen voor de nieuwe auto, waaronder “Blizzard” en “Caribe”, maar deze verloren het door de uiteindelijke keuze voor “Golf”. De oorsprong van de naam wordt op verschillende manieren toegeschreven aan het golfspel, de golfstroom (Duitse “Golfstrom”) of de naam van een paard.

 

De Golf Mk1 kreeg de VW-modelaanduiding Type 17. De productie begon in maart 1974 en de verkoop begon officieel in mei 1974. Tegen die tijd hadden de rechthoekige koplampen en brede achterlichten van Giugiaro plaats gemaakt voor ronde koplampen en veel smallere achterlichten. Bij deze vroegste auto’s viel de onderste horizontale carrosserielijn onder de achterlichten op het achterklep naar beneden op de plaats van de achterste kentekenplaat. Deze lijn werd door sommige golfliefhebbers “Swallowtail” genoemd. Het oppervlak tussen de verhoogde zijkanten van de motorkap van vroege auto’s ging ook vloeiend over in de voorkant.

 

De Golf MK1 was niet het eerste voorbeeld van Giugiaro’s werk voor Volkswagen dat in productie kwam. Zijn ontwerp voor de eerste generatie Passat werd uitgebracht in 1973, en de eerste generatie Scirocco, een Giugiaro-ontwerp dat gelijktijdig met de Golf werd voorbereid, werd maanden voor de Golf uitgebracht.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant