Tucker 48

Het enige productiemodel van Tucker is de 48 waarvan er rond de vijftig zijn gebouwd. De auto werd ontwikkeld door de Amerikaanse auto-ontwerper en ondernemer Preston Thomas Tucker en werd voorzien van een uit een helicopter afkomstige 335 ci 5,5 liter 166 PK sterke OHV motor aan de achterzijde. Daarnaast kreeg de 48 volledig onafhankelijke wielophanging wat zorgde voor veel comfort. Het model had ook de nodige veiligheidsvoorzieningen zoals een voorruit die uit de body zou springen bij een ongeluk en een centraal gemonteerde derde koplamp die meedraaide met de rijrichting.

 

Tucker 48 voorzijde

Voorzijde van de Tucker 48.

 

Het ontwerp van de auto had iets van de boeg van een schip en dit was niet zomaar. Ook hier was gekeken naar veiligheid en het idee was dat bij een botsing de andere auto van de body zou afketsen zoals golven van de boeg van een schip. Door het aërodynamische ontwerp van de auto kon je boven de 70 km/u de ruitenwissers uitzetten. De bumpers werden op veren gemonteerd om schokken te absorberen in een crash.

 

De vraag is nog steeds of de Tucker 48 nu wel of geen goede auto was. Wat in ieder geval een feit is, is dat er weinig andere autofabrikant naast Tucker zijn die kunnen zeggen dat 60 jaar nadat hun model voor het eerst werd gebouwd, het grootste deel nog steeds rondrijdt.

 

Er zijn plannen geweest voor een cabriolet waar ook schetsen van zijn gemaakt door Phil Egan maar deze auto is helaas nooit gebouwd, al is er wel mee begonnen.

 

Tucker cabrio

Verder dan dit is het met de cabrio nooit gekomen.

 

Tucker 48 dashboard

Het dashboard van de Tucker 48.

 

Tucker 48 motor

Het aangepaste aluminium motorblok uit een helicopter.

 

Tucker 48 motor

 

Tucker 48 uitlaten

Fraaie uitlaten aan de achterzijde van de Tucker 48.

 Tucker modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant