MENU

Tucker

Na de Tweede Wereldoorlog was men toe aan nieuwe auto-ontwerpen, maar de drie grote automerken van Detroit hadden geen nieuwe modellen ontwikkeld sinds 1941. Dit bood grote kansen voor nieuwe, kleine autofabrikanten die snel nieuwe auto’s konden ontwikkelen en niet geremd werden door de stroperige organisatiestructuren zoals bij de grote concurrenten. Studebaker kwam als eerste met een geheel nieuwe styling van hun naoorlogse modellen. Tucker koos voor een andere insteek, die van een veilige nieuwe auto met technologische snufjes.

 

Tucker 48

De Tucker 48

 

Nog vóór het einde van de oorlog begon Preston Tucker te werken aan plannen voor zijn nieuwe auto. In de zomer van 1944, huurde hij auto-ontwerper George S. Lawson in om zijn nieuwe auto te ontwerpen. Lawson werkte dik anderhalf jaar aan het project voor het aan het publiek werd getoond in maart 1947.

 

In december 1946 nam Lawson ontslag na een meningsverschil met Preston Tucker en werd de inmiddels beroemde stylist Alex Tremulis van ontwerpbureau Tammen & Denison ingehuurd. Deze samenwerking was van korte duur en Preston huurde vervolgens een team van vijf ontwerpers in van een ontwerp bureau uit New York waarmee het ontwerp verder werd ontwikkeld. De Tucker ’48 verscheen in persberichten en ander promotiemateriaal, gecombineerd met suggestieve uitspraken als “15 jaar van het testen produceerde de auto van het jaar”.

 

Het model kreeg oorspronkelijk de naam “Torpedo,” maar dit werd veranderd in “Tucker ’48”, omdat Tucker niet wilde dat het publiek aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog werd herinnerd.

 

Lancering van de Tucker 48

De wereldpremière van de flink gehypte auto vond plaats op 19 juni 1947. Meer dan 3.000 mensen kwamen naar de fabriek in Chicago voor de de onthulling van het eerste prototype. Het zat Tucker echter niet mee want de avond voor de onthulling braken twee onafhankelijke draagarmen van het prototype onder het eigen gewicht van de auto. Daarnaast waren er ook kleine motorproblemen met het zeer luidruchtige motorblok. Het verhaal gaat dat Tucker de band vroeg om zo luid mogelijk te spelen om zo het geluid van de motor te overstemmen. Er waren journalisten die Tucker van fraude betichtten omdat het model geen volwaardig rijklare auto zou zijn.

 

Tucker interieur

Het mooie interieur van de Tucker 48

 

Tucker werd opnieuw geconfronteerd met een tegenslag toen zijn biedingen op twee staalfabrieken werden afgewezen en dit voor de nodige vertragingen zorgde. Uiteindelijk zou het merk nooit goed van de grond komen en bleef het bij dat ene model: de Tucker 48.


Tucker modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant