MENU

Triumph Spitfire

De Triumph Spitfire is een sportwagen van de Britse autofabrikant Triumph. De auto had als bijnaam “poor man’s Jaguar E-type” en zou onder de succesvolle Triumph TR Serie op de markt komen. Het model werd gebouwd tussen 1962 en 1980.

 

Triumph Spitfire

 

Geschiedenis van de Triumph Spitfire

In September 1960 werd door Triumph voor het eerst gestart met het ontwikkelen van een nieuw tweezits prototype. Als basis van dit ontwerp dienden de 948cc motor en het chassis van de Triumph Herald die al geruime tijd op de markt was. Het ontwerp – van de Italiaanse ontwerper Giovanni Michelotti- vond plaats in Turijn en stond bekend onder de naam ‘The bomb’. Vanaf het begin leek het al sprekend op het latere productiemodel dat onder de naam Triumph Spitfire werd verkocht.

 

In 1961 werd Triumph overgenomen door de Leyland Motors company. Tijdens de bedrijfsovername werd de ontwikkeling van ‘The bomb’ stilgezet maar na goedkeuring door de nieuwe directie werd toch besloten tot verdere productie. De Triumph Spitfire, zoals de auto intussen heette, werd gebouwd op een apart en 21 cm ingekort Triumph Herald chassis zonder opstaande kanten. Hierdoor werd de auto meteen een stuk lager. De Triumph Herald stond negatief bekend om zijn wegligging; dit kwam doordat de chassisdelen nog met bouten aaneen waren gemonteerd. Daarom werd het chassis van de Spitfire geheel gelast. Ook werd besloten om alle carrosseriedelen geheel te lassen. De hele carrosserie werd daarna slechts met 12 bouten aan het chassis vastgezet.

 

triumph spitfire MKIV dashboard

 

Men maakte gebruik van een al eerder bij de Herald succesvol toegepaste optie. De Spitfire kreeg ook een naar voor wegkantelende motorkap; deze bestond uit het volledige plaatwerk van de voorkant van de auto.

 

Snelle ontwikkeling

De ontwikkeling van de Spitfire was bijzonder kort. De eerste prototypes waren begin 1962 gereed. De praktische tests waren aan het einde van de zomer volbracht en in oktober van 1962 werd de Triumph Spitfire 4 (cilinder) al getoond op de Londen Motor Show. De Spitfire was gebaseerd op de Triumph Herald, waarvan niet alleen de motor, maar ook het chassis werden overgenomen.

 

In januari 1968 nam Leyland Motors zijn concurrent British Motor Holdings over. Deze nieuwe firma, die British Leyland ging heten, produceerde nu Jaguar, Daimler en de door BMC geleverde merken Austin, Morris en MG. Hierdoor werden een aantal concurrerende sportwagen klassen geleverd door dezelfde firma geleverd: Triumph Spitfire, Midget/Sprite range van MG en Austin-Healey.

 

triumph spitfire 1972 motor

Motor van een Spitfire uit 1972.

 

Eind jaren zeventig ging het bergafwaarts met British Leyland met als resultaat slechte producten. De latere Spitfires en de nieuwe Triumph TR7 waren van slechte kwaliteit en onbetrouwbaar. De productie van de de laatste Triumph, de TR7/8, werd in 1981 gestaakt.

 

De Spitfire groeit in populariteit onder liefhebbers. Alle benodigde onderdelen zijn bij diverse leveranciers in binnen en buitenland te bestellen; zowel nieuw, gebruikt als gereviseerd. Zelf sleutelen is dus heel goed te doen.

 

1972 Triumph Spitfire - Promo VideoGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant