MENU

Triumph Renown

Voor de Renown moeten we terug naar 1938. Standard directeur Captain John Black was erg gecharmeerd van de Razoredge stijl die door een aantal bekende Engelse carrosserie bouwers was ontwikkeld voor Rolls-Royce, Bentley en Daimler. Hij wilde ook zoiets en liet een Razoredge middenklasser bouwen door Mullinters op het chassis van een SS-Jaguar. In 1944 kwam Triumph in het bezig en toen werd meteen besloten dat de eerste nieuwe Triumph ook een Razoredge koetswerk moest krijgen.

 

Triumph Renown

 

Jim Wignall en Leslie Moore van Mulliners maakten het design voor deze auto, gebaseerd op de Standard Twelve. Dit ontwerp had de kenmerkende hoekige daklijn, gecombineerd met ronde bolle spatborden. Standard-Triumph ontwerper Walter Belgrove pakte het ontwerp aan een schiep een eigen versie, nu met scherp gelijnde spatborden. Dit werd de versie die in productie zou gaan.

 

Voor deze nieuwe auto werd ook een nieuw chassis ontworpen uit buisprofielen. Motor en 4-versnellingsbak kwamen van de vooroorlogse Standard Flying Fourteen. De carrosserie was nog op vooroorlogse wijze geconstrueerd: aluminium beplating op een houten frame. De keuze voor aluminium had ook hier weer met de verkrijgbaarheid te maken. De carrosserie werd in de fabriek van Mulliners in Birmingham vervaardigd. De auto werd in 1946 op de markt gebracht als Triumph 1800 Town & Country Saloon.

 

In 1949 werd de ouderwetse 1800 motor vervangen door een nieuw ontwerp dat afkomstig was uit de succesvolle Standard Vanguard. Ook de 3-versnellingsbak werd direct doorgevoerd in deze nieuwe versie en de 2000 Saloon was een feit. In datzelfde jaar werd er wederom een grote wijziging doorgevoerd, dit keer in de vorm van een nieuw chassis. Dit model werd de Renown genoemd, een verwijzing naar een groot Brits oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Renown Saloon

In 1951 verscheen de Renown Limousine, een versie met ruit tussen het chauffeursdeel en de achterbank. Het jaar erna kwam de laatste versie van de Renown Saloon op de markt op basis van de carrosserie van de Limousine maar dan zonder separatieruit. De verkoop van de Renown begon inmiddels behoorlijk in te zakken en leidde tot grote voorraden van onverkochte auto’s.

 

Triumph besloot de prijs te verlagen om zo de verkoop te stimuleren. Dit hielp wel even maar was eigenlijk een lapmiddel en in 1954 werd besloten om de productie definitief te stoppen.
Pas vijf jaar later zou er een nieuwe Saloon op de markt worden gebracht: de Herald.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant