MENU

Triumph Mayflower

The Triumph Mayflower was een British vierzitter die was ontworpen naar in de razor-edge stijl en werd gebouwd door de Standard Motor Company. De auto kwam in 1949 op het podium op de London Motor Show maar de echte productie startte pas in 1950. De Mayflower werd gebouwd tot en met 1953.

 

Triumph Mayflower

 

Historie van de Triumph Mayflower

Sir John Black kwam op het idee om een kleine luxe middenklasser met het chique razoredge design op de markt te brengen. Een compacte auto met de luxe van een Rolls-Royce zou een gat in de markt moeten vullen en daar moest je er zo 100.000 van kunnen wegzetten. Als naam voor de kleine middenklasser koos hij voor Mayflower, net als het schip waarmee in 1620 de eerste Engelse immigranten naar Amerika voeren. Een naam die bij de vaderlandslievende Amerikanen toch in de smaak zou moeten vallen.

 

Aan carrosserie fabrikant Mulliners uit Birmingham gaf hij de opdracht om zo’n kleine middenklasser te ontwerpen. Ontwerper Leslie Moore van Mulliners kwam in 1947 met een voor Sir John Black acceptabel ontwerp dat later door Standard-Triumph vormgever Walter Belgrove aan de voorzijde nog iets werd aangepast.

 

Mayflower Drophead Coupé

In 1950 kwam Triumph met een open variant: de Mayflower drophead coupé. Dit werd echter geen succes. In juli 1953 werd de laatste Mayflower geproduceerd. Van de drophead coupé werden tussen augustus 1950 en januari 1951 slechts tien stuks geproduceerd. Een drophead coupé was in feite een saloon waarvan het dak werd afgezaagd en die vervolgens voorzien werd van een neerklapbare kap en van diverse verstevigingen om de vereiste stijfheid te behouden. Dit omslachtige ombouwwerk vond plaats bij Mulliners in Birmingham. Gevolg was dat de drophead coupé veel zwaarder was dan de toch al niet snelle saloon en uiteraard ook een stuk duurder werd.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant