Triumph

Triumph is een voormalige Britse autofabrikant die in 1897 werd opgericht. Sinds 1984 worden er geen auto’s meer gemaakt van het merk, de merkrechten zijn sinds 1994 in het bezit van BMW.

 

Geschiedenis van Triumph

De geschiedenis van het merk begon in de fietsenwereld. In 1885 begon de Duitser Siegfried Bettmann fietsen te exporteren naar Engeland en deze in London te verkopen. Hij koos voor de naam Triumph en in 1899 openden hij samen met zijn toenmalige partner Moriz Schulte een fietsfabriek in Coventry.

 

Siegfried Bettmann

Van fietsen was het een kleine stap naar motorfietsen en deze stap was succesvol mede dankzij de eerste Wereldoorlog waardoor het Britse leger zo’n grote klant werd dat ze in één keer de grootste motorfabrikant van Engeland waren. De volgende stap werd in 1921 gemaakt met het kopen van het net opgerichte Dawson Car Company en het merk ging auto’s bouwen. De eerste auto, de Triumph 10/20, was niet bepaald een bestseller vanwege de hoge prijs van bijna 500 Britse pond.

 

Triumph 10/20

De opvolger van de 10/20 was de Triumph Super 7 welke ondanks de crisis begin jaren dertig wel goed verkocht. Inmiddels heette het bedrijf The Triumph Motor Company. Door financiële malaise werd halverwege de jaren ’30 de (motor)fietsentak afgestoten, maar dit was niet voldoende en het bedrijf kwam onder curatele te staan. Hier kwam de Tweede Wereldoorlog nog eens overheen waarbij de hele fabriek werd platgebombardeerd.

 

Triumph Super 7

Het zat een tijd tegen maar uiteindelijk werd de handelsnaam Triumph verkocht aan de Standard Motor Company, die al jaren motoren bouwde voor Jaguars en hen wilde gaan beconcurreren met eigen auto’s. Door een gebrek aan staal bouwde men auto’s van aluminium en dit maakte de nieuwe Triumphs lichter en dus sneller. De Triumph TR2-serie was hierdoor bijzonder populair en werd tot begin jaren tachtig geproduceerd.

 

triumph super 7


Triumph Super 7 uit 1929

 

Triumph TR2

Triumph werd in 1960 overgenomen door de Leyland Motor Corporation. Hierna ging het langzaam bergafwaarts met het automerk. De auto’s werden steeds onbetrouwbaarder en het bedrijf verdween in 1984 van het toneel. De huidige eigenaar van de merkrechten van Triumph is BMW en de laatste jaren gaan er regelmatig geruchten dat op het legendarische Britse merk zal terugkeren. BMW weigert echter elk commentaar.

 

triumph tr2


Triumph TR2 uit 1964
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant