Suzuki Alto

De Suzuki Alto is een kei auto gebouwd door Suzuki die een succes werd door de lage aanschafprijs en het gunstige brandstofverbruik. Van het model zijn inmiddels al acht generaties geproduceerd sinds 1979 en de Alto is in vele landen over de hele wereld geleverd als voordelige stadsauto.

 

Eerste generatie Suzuki Alto 1979 – 1984

De eerste generatie (SS30V / 40V) ging in mei 1979 in productie als een driedeurs versie, uitgerust met een neerklapbare achterbank. Voor kreeg het model springveren en achter bladveren. Bij de introductie kreeg de Alto een tweetakt 539 cc T5B drie-cilinder motor met 28 PK. De Alto was echt een instap model mini-auto bij de invoering ervan, grotendeels te wijten aan de rock bottom prijs van nog geen € 2000.

 

suzuki alto SS30V

Eerste generatie Suzuki Alto

 

In januari 1981 kwam er ook een viertakt 543 cc F5A motor voor de Alto met 28 PK bij 6.000 tpm. Het koppel was aanzienlijk lager. In exportmarkten werd de Alto-naam gebruikt voor de personenauto’s maar ook voor vrachtwagens. Export auto’s waren ook beschikbaar met twaalf-inch wielen, in tegenstelling tot de binnenlandse versies Welke alleen geleverd werden met kleine tien-inch wielen tot de invoering van de 4WD-versie in oktober 1983. De 4WD “Snowliner” stond 2,5 cm hoger op zijn wielen.

 

Suzuki hield ruim vijf jaar langer vast aan het twee-takt motor concept dan elk van zijn Japanse concurrenten, uiteindelijk werd de productie in 1981 gestaakt van deze versie door steeds strenger wordende emissie-eisen.

 

Tweede generatie Alto

De tweede generatie (CA71) werd geïntroduceerd in september 1984. Het model kreeg de F5A Engine van de SS40, maar nu met turbo en multi-kleppen motoren varianten, vooral in de serie “Works”. In december 1984 kwam er ook een vierwiel aangedreven versie uit (CC71). De Alto Works wat de eerste kei auto met een motor met 64 PK, wat het maximum vermogen was voor een kei-auto. Het model was behoorlijk populair. Een vijf-deur exemplaar werd beschikbaar in oktober 1985.

 

tweede generatie suzuki alto CA71

Tweede generatie Alto.

 

In juli 1986 kreeg de CA / CC71 een nogal grondige facelift met onder andere nieuwe wraparound koplampen, een nieuw dashboard en interieur en nieuwe achtervering. De meeste exportmarkten ontving de personenauto-versie, welke in Japan “Suzuki Fronte” heette, maar in het buitenland verkocht werden als Alto’s. De meeste export auto’s kregen de grotere 0,8 liter F8B motor en de SB308 Model Code. De 796 cc, 40 PK sterke F8B-engined CA / CB91 werd verkocht in Europa met een vier versnellingen handbak of een twee-traps automatische transmissie. Export Altos waren technisch gesproken Frontes, want dit was de naam die wordt gebruikt voor personenauto versies in Japan. Europese Alto’s kreeg dezelfde facelift als de CA / CB72 eind 1986. Gevolgd door een specifieke markt facelift in januari 1988 die werd getoond op de Autosalon van Brussel. Dit model bleef in productie voor de Europese Markt tot 1993. Toen werd het vervangen door de versie met een 1-liter motor die werd verkocht als de Alto tot 2002.

 

Derde generatie Alto

De derde generatie (CL / CM11) Vervangen van de CA71 in september 1988. Dit was de laatste generatie van de Alto te hebben op geassocieerde Fronte model. Het had opvallend hoekige styling, met op ongebruikelijke glazen C-stijl op de 5-deurs. Een andere nieuwsgierigheid van deze generatie wat de beschikbaarheid van een versie met een schuifdeur aan de kant van de bestuurder, de “Slide Slim” Bedoeld om te vereenvoudigen het in- en uitstappen in krappe ruimtes. Het maakte daarom egress gemakkelijker voor de oude en de zieken. De Slide Slim heeft twee vaste deuren aan de passagier (links) kant. Wanneer de naam Fronte die stopgezet in oktober 1989 de personenauto-versies (CN / CP11) Werd Altos. Aanvankelijk was de CL11 gebruikt de 12-klep 42 pk (31 kW) F5B motor bekend van de SS71 Cervo, maar met toegevoegde op 34 pk (25 kW) 6-kleppen versie in de lagere-spec versies. Een 46 pk (34 kW) DOHC Dus wat versie beschikbaar in de Twin Cam Rl. Personenauto versies had dezelfde motoren, maar allemaal met 2 pk minder te wijten aan strengere emissienormen controles. De brandstofinjectie, 12 kleppen, turbo Works modellen kwam met ten SOHC 58 pk (43 kW) motor (FF S / X of 4WD S / N) of een 64 pk (47 kW) DOHC versie (FF RS / X of 4WD RS / R). De front-wheel-drive Works ‘waren beschikbaar met een 3-snelheid automatisch in aanvulling op de standaard handgeschakelde 5-versnellingsbak. [12] De CL11 Alto, die verkocht worden in Korea, Polen, Roemenië en Oezbekistan als Daewoo Tico, en in China door Anchi.

 

suzuki alto works 1990

 

Wanneer de Kei automobielstandaard werden veranderd in 1990, de motor die bijgewerkt naar de 657 cc (40,1 cu cm) (F6A) en de Alto Werd de CL / CM / CN / CP21 in het proces. De nieuwe normen dus toegestaan ​​voor een 100 mm (3.9 in) langer de auto, waardoor nieuwe grotere voor- en achterbumper en nieuwe koplampen en grille. Lagere rang Van versies kreeg een 6-klep 36 pk (26 kW) motor, terwijl de personenauto-versies (en de l’EPO Van) kreeg een 12-klep, 52 pk (38 kW) versie. 4WD-versies met de 3-traps automatische transmissie waren brandstofinjectie en Aangeboden drie meer pk. De F6A engined Works RS / X en RS / R silent Beweerde de wettelijk beperkt 64 pk (47 kW), maar de lagere rang IE Turbo (Geïntroduceerd in juli) kreeg een 6-kleppen SOHC motor van 61 pk (45 kW). Als gevolg van verminderde fiscale voordelen voor commerciële Kei auto’s, werden The Works-serie nu geclassificeerd als personenauto’s, waardoor een echte achterbank ,

 

In september 1991 voldoen aan de toenemende eisen van de veiligheid, de Alto Ontvangen Side Impact Protection. Dus, de verticale portiergrepen (zie afbeelding rechts) op de driedeurs versies werden vervangen door traditionele horizontale regels. De re-engineering wat uitgebreid genoeg om model nieuwe codes noodzakelijk, met bestelwagens steeds CL / CM22 (FF / 4WD) en de passagier versies (met inbegrip van de Werken) nu genaamd CR / CS22. Terwijl presterende motoren bleef theywere werden de “koken” motoren Alto’s bijgewerkt met vermogens tot 40 en 52 pk (29 kW en 38) respectievelijk.

 

Alto Hustle

Suzuki aldus geproduceerde een versie van de Alto, bekend als de Alto Hustle, met een verhoogd dak achter de voorstoelen. Dit was ongebruikelijk in feite gebruikt een modificatie van de vijfdeurs Alto lichaam in plaats van een geheel nieuw Call apparaat, waardoor Suzuki besloten dit als deel van de familie Alto. Zijn verschijning, wat vergelijkbaar is met de Nissan AD Max van. De Hustle werd maar kort gebouwd tussen november 1991 en oktober 1993.

 

suzuki alto hustle

Suzuki Alto Hustle



Suzuki modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant