MENU

Stutz

De Stutz Motor Company was een producent van luxe auto’s. De productie begon in 1911 en werd voortgezet tot 1935. Het merk verscheen in 1968 onder leiding van de Stutz Motor Car of America Inc, en kwam met een nieuw gedefinieerde moderne retro-look. Hoewel de onderneming tot op de dag van vandaag nog steeds actief is, zijn de werkelijke verkoopcijfers van de fabriek geproduceerde voertuigen opgehouden in 1995. Stutz werd bekend als producent van snelle auto’s (de eerste Amerikaanse producent van sportauto`s) en luxe auto’s voor de rijken en beroemdheden.

 

stutz_blackhawk_1973-2

Stutz Blackhawk uit 1973

 

Stutz Victoria 1985

Stutz Victoria uit 1985

 

Beroemdheden in een Stutz

De originele onderneming was gevestigd in Indiana en maakte auto’s van 1911 tot het moment dat het bedrijf haar activiteiten staakte vanwege de Grote Depressie. In de late jaren 1960 werd de naam weer afgestoft en in 1970 kwam Stutz Motor Cars met de Blackhawk, die werd ontworpen door de beroemde Europese vennootschap Ghia (vooral bekend van de VW Karmann Ghia iconische sportwagen). Elvis Presley kocht de allereerste Blackhawk, en andere beroemdheden – waaronder Sammy Davis , Jr , Willie Mays , Dean Martin, Barry White en Wayne Newton – kochten ook Stutzes, die werden aangekondigd als ‘s werelds duurste auto.

 

stutz_blackhawk_interieur

Interieur van de Stutz Blackhawk

 

stutz blackhawk 1973

Stutz Blackhawk

 

De Blackhawk en Bearcat werden gemaakt in de Maserati-fabriek in Turijn, maar ondanks haar Europese stamboom waren de modellen altijd gebaseerd op GM auto’s. In de jaren 1980 maakte het bedrijf zelfs een luxe SUV, gebaseerd op de Chervolet Suburban, genaamd de Gazelle, met een gemonteerd machinegeweer. De jaren zeventig Blackhawks waren Pontiac Grand Prix auto’s die volledig werden aangepast. De Stutzes waren van massief staal, met lama(!) tapijten en Connelly leer uit Engeland en het dashboard bevatte 24 karaats gouden afwerking. Het bedrijf had echt geen kosten gespaard als het ging om luxe en de Blackhawk had zowat elke optie die je kon bedenken. daarbij was de auto 5,8 meter lang en de motor produceerde 425 PK.

 

stutz blackhawk motor

425 PK sterke motor van de BlackhawkGarages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant