MENU

Simca Vedette

De Simca Vedette was een grote auto die door Simca werd gebouwd tussen 1954 en 1961 in de fabriek in Poissy Op hun, Frankrijk. Het model werd op de markt gebracht met verschillende modelnamen afhankelijk van uitvoering en uitrustingsniveau. De Vedette wat het grootste model dat Simca heeft geproduceerd en het model gaf aanleiding tot een zuiniger versie: de Simca Ariane.

 

Simca Vedette

Simca Vedette

 

Simca verwierf de Poissy fabriek van Ford Frankrijk (Ford Societe Anonyme Française, de Franse dochteronderneming van de Ford Motor Company) en zij deelden de modellijn in 1954. Het model werd dus eerst stilletjes op de markt gebracht als de Ford Vedette.

 

De Vedette beleef na 1962 nog in productie in Brazilië, waar de auto uiteindelijk uitgegroeide tot de Simca Esplanada, na Simca’s overname door Chrysler.

 

Simca Vedette Regence

Simca Vedette Regence

 

Net als bij de Aronde, verkocht Simca verschillende uitrustingsniveaus van de Vedette onder verschillende modelnamen. Bij dit model werd gekozen voor verwijzingen naar de grootse periode van de barok in de Franse geschiedenis. De basisversie heette de Simca Vedette Trianon, de mid-level Simca Vedette Versailles en de top of the line was de Simca Vedette Regence. Een optie op alle versies was een grote glazen open dak dat Simca “Vista Dome” doopte. Van de eerste generatie werden ruim 100.000 exemplaren verkocht in een periode van drie jaar.

 

Tweede generatie van de Vedette

Na drie jaar kregen de modellen nieuwe namen en een nieuwe langwerpigere carrosserie met een meer sierlijke voorzijde en grote vinnen, waardoor de auto’s er nog Amerikaanser gingen uitzien. Dit was onderdeel van een styling trend die gaande was bij de meeste grote Europese automerken en ook zichtbaar op modellen van Peugeot, Fiat, BMC modellen (Pininfarina-stijl), Ford en zelfs Mercedes -Benz.

 

Simca Vedette Marly

De station wagon werd de Vedette Marly gedoopt

 

De motor werd opgewaardeerd tot 84 PK. De Versailles werd vervangen door de Simca Beaulieu en de Regence door de Chambord, terwijl de estate versie de naam Vedette Marly behield. De drie jaar oude carrosserie van de vorige Vedette bleef in productie, maar werd in april 1957 gecombineerd met een 1,3 liter motor en de Simca Ariane gedoopt.

 

Simca Vedette Chambord

Simca Vedette Chambord

 

1959 bracht een nieuwe optie, de Rush-Matic automatische transmissie. In 1959 resulteerde dit in een nieuwe top-of-the-line model: de Vedette Presidence. Deze auto had een luxe interieur, een mobilofoon (een Europese primeur ) en een continentaal kit. De Franse carrosseriebouwer Chapron bouwde een tweedeurs cabrio Presidence voor een gouverneur van een van de Franse koloniën. Chapron bouwde ook een vierdeurs cabrio voor de Franse president Charles de Gaulle.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant