MENU

Sabra

Sabra is een automerk dat in de jaren vijftig werd opgericht in Israël. De naam betekent “uit Israël”, hoe toepasselijk gevonden. In 1960 lanceerde Yitzak Shubinski, toen voorzitter van de Autocars Company Ltd, op die manier de “Sabra” als een in Israël geproduceerde auto op de autoshow van New York. Deze kleine pick-up was geen succes en het jaar erop besloot hij een tweede model te lanceren: een sportwagen met een Ford (Consul-Zephyr) 1703cc-motor. De eerder geïntroduceerde pick-up werd verder geproduceerd onder de naam Sussita.

 

sussita 1965

Sussita uit 1965 met opbouw.

 

Reliant had geholpen bij de productie van de originele Sabra-Sussita (en later de Carmel) en werd wederom om hulp gevraag bij de productie van de Sabra. In 1961 waren op de beurs in New York de eerste Sabra’s te zien. Reliant produceerde de eerste 100 Sabra’s, de identificatieplaatjes vermelden echter enkel de “Autocars Company Limited”. De rest moest in Israël geproduceerd worden. De auto sloeg echter nergens aan, behalve in België tussen 1965 en 1968. In totaal werden er in België ongeveer tachtig ingevoerd, ruim een kwart van de totale Israëlische productie. Tegenwoordig zijn er over heel de wereld nog ongeveer 100 auto’s traceerbaar.

 

De productie van de Sabra Sports stopte door de Zesdaagse Oorlog in 1967. Een aantal reeds bestelde voertuigen werd toch nog nageleverd tot eind jaren zestig. In 1980 hield het merk op te bestaan.


Sabra modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant