MENU

Saab

Saab Automobile AB was een Zweedse autofabrikant. Het bedrijf is gevestigd in de Zweedse Stad Trollhättan.

 

The History of the SAAB - Saab Automobile AB [Full Documentary]

 

Geschiedenis van Saab

Toen Saab in 1937 werd opgericht, was het primaire doel om militaire vliegtuigen voor Zweden te leveren. In 1938 werd de Saab-fabriek gebouwd in Trollättan, Zweden. Op dat moment was het bedrijf dus nog geen autofabrikant. Met de Tweede Wereldoorlog aan de horizon had de Koninklijke Zweedse luchtmacht vliegtuigen nodig. Op 1 september 1939 brak de oorlog uit en het bedrijf bouwde bommenwerpers en jagers.

 

De fabriek was voorbereid op deze taak met twee voorgaande jaren van modernisering van hun productiemethoden. Deze vliegtuigen waren voornamelijk kopieën van Duits en Amerikaans design. Saabs’ eerste in eigen huis ontworpen vliegtuig rolde in 1941 van de lijn, de Saab 17. Het model was verre van perfect, maar de gebreken werden snel opgelost. Er werd ook een bommenwerper gebouwd, de Saab 18.

 

In 1944, na het einde van de Tweede Wereldoorlog, begon het Zweedse bedrijf met het werken aan niet-militaire vliegtuigen. De Saab 90 en 91 werden geïntroduceerd, de 90 was een passagiersvliegtuig met een capaciteit van 25 tot 30 persoenen en de 91 was een klein vliegtuig voor privégebruik. Door de jaren heen bouwde het bedrijf onder andere civiele en militaire vliegtuigen, vrachtwagens, bussen, ruimtevaartuigen, de beroemde straaljagers Viggen en Gripen.

 

Saab in de jaren 1940-1960

Na de Tweede Wereldoorlog begon het bedrijf ook met de bouw van personenauto’s. De Zweedse ‘Ur’ vertaalt het best als ‘origineel’ en Ursaab was de eerste prototype-auto van het merk. Project 92, zogenaamd de nummers 90 en 91 waren al toegewezen aan burgervliegtuigen, werd in 1945 overeengekomen. Saab had besloten dat het, met het einde van de Tweede Wereldoorlog, nodig was om te diversifiëren van militaire vliegtuigen. Ideeën waren onder meer motorfietsen, auto’s, bedrijfsvoertuigen en zelfs keukens! Andere Zweedse bedrijven waren echter al vol op de motorfietsmarkt gedoken. Volvo produceerde al auto’s en vrachtwagens werden geproduceerd door Scania-Vabis. Een Saab moest de juiste maat, type, constructie en prijs hebben: een kleine, betaalbare auto. Zo had het merk zijn niche gevonden.

 

Ursaab in productie in 1946

Foto: saab.com

Ursaab in productie in 1946

 

Een 1:10 schaalmodel Ursaab werd getest in een windtunnel door het Zweedse Koninklijk Instituut voor Technologie en gaf een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,32, een indrukwekkend cijfer zelfs volgens de huidige normen. Na uitgebreid testen, begon de volledige productie van de Saab 92 in december 1949. Er werden 700 exemplaren gebouwd. De motor was een 750cc tweecilinder tweetaktmotor, dwars voor de vooras gemonteerd. Saab-ingenieurs creëerden ook een veiligheidskooi voor de passagiers, om ze te beschermen in geval van een ongeluk, een van de eerste auto’s ooit ontworpen voor veiligheid.

 

Productiekosten waren destijds van cruciaal belang voor Saab en slechts 17% van de kosten waren afkomstig van geïmporteerde materialen, vandaar het Henry Ford-principe van elke kleur die u mooi vindt, zolang het maar groen is in het geval van Saab!

 

In 1950 deed Saab met twee auto’s mee aan de Monte Carlo-rally van 1950. Beiden wisten te finishen. Het Zweedse merk bleef actief in het rallyrijden tot 1980, toen sommige fabrieken zoveel aan de sport begonnen uit te geven dat het kleine merk niet langer competitief kon zijn.

 

De Saab 93 werd in augustus 1955 aangekondigd als reactie op persspeculatie over de ontwikkeling van een driecilinder tweetaktmotor. De Saab 93 was het eerste model dat officieel werd geëxporteerd, voornamelijk naar de Verenigde Staten.

 

Op de New York Automobile Show van april 1958 presenteerde het Zweedse merk een auto die ze de Gran Turismo 750 noemden, een sportief en luxueus model dat speciaal op de groeiende Amerikaanse markt werd gepitcht. De GT750 had dubbele carburateurs en de motor was afgesteld om 50 pk te ontwikkelen. Het was het eerste model met in de fabriek gemonteerde veiligheidsgordels.

 

De Saab Sonett stond officieus bekend als de Saab 94, hoewel dit nummer al was toegewezen aan een vliegtuigproject. Er werden slechts zes Sonett’s gebouwd, de auto’s waren bedoeld als experimentele of wedstrijdauto’s. De Sonett was erg in trek bij dealers en werd naar de Verenigde Staten verscheept voor de introductie van het Zweedse merk in april 1956.

 

klassieke saab voor het saab hoofdkantoor

Foto: saab.com

Klassiek model samen met een fraaie Saab voor het hoofdkantoor in Zweden

 

Saab onthulde de 95 Stationwagen in mei 1959. De vroege 95 had de tweetaktmotor, maar latere modellen droegen de succesvolle Ford V4-motor. De Ford 1.5 liter V4-motor leverde 65 pk bij 4.700 tpm en zag 100 km / u vanuit rust in slechts 16 seconden. Het 95-model was uitgerust met een versnellingsbak met vier versnellingen. De laatste 95 werd geproduceerd in 1978.

 

Saab in de jaren 1960 tot 1970

De nieuwe 96 werd onthuld op een persconferentie in Stockholm in februari 1960. Dit model bleef in productie tot 1980 en werd uitgerust met de V4-motor van Ford. De 96 was voor Zweden wat de Volkswagen Kever was voor Duitsers. Veiligheid bleef belangrijk en in 1964 kreeg het model een verdeeld remsysteem met dubbele remcircuits.

 

In 1960 besloten enkele enthousiastelingen van de gecombineerde test- en competitie-afdeling van Saab om deel te nemen aan de Formula Junior, ook al lag de motor ver onder de toegestane cilinderinhoud van 1100 cc. Een aanpak volgen die anders was dan de conventionele was niet ongebruikelijk voor Saab en dat was in dit geval niet anders. De ingenieurs van Saab haddenen een geavanceerde monocoque-auto gebouwd in tegenstelling tot de spaceframe-ontwerpen van hun concurrenten.

 

De Sonett II kreeg steeds meer kritiek op zijn onhandige lijnen door zowel klanten als binnen Saab zelf. Na slechts twee jaar productie schakelde Saab de Italiaanse stylist Sergio Coggiola in om de Sonett II opnieuw te ontwerpen.

 

In april 1964 nam de Saab-directie het besluit om een ​​nieuwe en grotere Saab te ontwikkelen, dit zou de Saab 99 worden. Ondanks het grote enthousiasme binnen Saab voor de tweetaktmotor, werd besloten dat een viertaktmotor een logische keuze was voor dit nieuwe model. Zonder de middelen om aan zijn eigen kostbare ontwikkeling te beginnen, werd een contract getekend met een Triumph om een ​​1,5-liter (later 1,7 liter) motor aan Saab te leveren. Het gezamenlijke motorontwerp zou onder een hoek van 45 ° staan, aangezien Triumph een V8 van hetzelfde basismotorontwerp ontwierp. De Saab-motor was in wezen de helft van een V8.

 

In 1969 fuseerde de autofabrikant met de Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania en in 1990 werd het bedrijf in twee onderdelen gesplitst : de vliegtuigbouw en de autofabrikant (Saab Automobile). Van het laatste onderdeel was 50% in handen van de familie Wallenberg en 50% van General Motors. De naam wordt sindsdien met kleine letters gespeld.

 

Saab in de jaren 1970 tot 1980

1970 was een mijlpaal voor Saab want in februari rolt de 500.000 auto de fabriek uit. De Sonett III, het product van de Zweeds-Italiaanse samenwerking, werd in het voorjaar van 1970 onthuld. Twee unieke Saab-innovaties werden gepresenteerd op de modellen van 1972: een elektrisch verwarmde bestuurdersstoel en zelfherstellende (tot 8 km/u) bumpers.

 

Het Saab 98-project begon slechts twee jaar nadat de productie van de 99 was begonnen. Een nieuw concept dat door de autobouwer werd aangeduid als de Combi Coupé. De 98 ging nooit in productie, maar de Combi Coupé kwam op de markt als een 99.

 

In januari 1976 produceert de Zweedse autobouwer de miljoenste auto in de fabriek in Trollhättan. Ook introduceert het merk de katalysator en een lambdasonde op auto’s voor de VS. De eerste Saab 99 Turbo wordt verkocht als een model uit 1978. Deze specifieke Turbo had veel succes in de Zweedse Rally met Stig Blomquist achter het stuur.

 

Saab 900 turbo

Saab 900 Turbo

 

In 1979 wordt de nieuwe 900 uitgebracht en ook dit model heeft een nieuwe wereldprimeur: het unieke compartiment lucht-/pollenfilter.

 

De jaren 1980 tot 1990

Te beginnen met de 1983-modellen, past Saab al zijn auto’s aan met asbestvrije remvoeringen. De Saab 900 was een model dat de hele jaren tachtig overspande en zo’n vijftien jaar in productie was. Tijdens zijn levensduur werden er meer dan 900.000 exemplaren geproduceerd, waarvan bijna 50.000 als de succesvolle en stijlvolle 900 cabriolet. Ondanks het feit dat het een evolutie van de 99 was, was de 900 niet alleen een facelift. Het had een nieuw frontgedeelte gekregen en Saab wilde nieuwe marktsectoren exploiteren. Dit gold vooral voor de Verenigde Staten.

 

Een ander product van de kleine maar perfect gevormde ontwerpafdeling in Trollhättan, de EV-1 was een sportcoupé op basis van de 900 Turbo 16. De EV-1, of Experimental Vehicle Number One, was nooit bestemd voor productie. De voor- en achterkant van de EV-1 werden gemaakt van met aramide versterkt glasvezel en konden na een kleine botsing hun oorspronkelijke vorm weer aannemen.

 

Aan de strengste veiligheidsnormen werd voldaan met de lichtgewicht zijbescherming van koolstofvezel binnen de deuren. Voortzetting van het lichtgewicht thema, de voorstoelen zijn het halve gewicht van conventionele stoelen, maar behouden elektronische functionaliteit, inclusief de mogelijkheid om de zijsteunen aan te passen. Met een 0-100 km/u sprint in slechts 5,9 seconden waren de prestaties van de EV-1 vergelijkbaar met enkele van de beste sportwagens.

 

De Saab 9000 van het model uit 1987 wordt de eerste auto met voorwielaandrijving die ABS-remmen aanbiedt. Gestileerd door de Italiaanse Giorgetto Giugiaro, de 9000, betekende een voorwielaandrijving met een dwarsgeplaatste motor dat het interieur ruimer was dan de Saab 900, ondanks een iets kortere externe lengte. De combinatie van de neerklapbare achterbank en het achterste luik in de salon- / salonopening zorgde voor uitstekende sjouwen-eigenschappen. De Saab 9000 was de enige geïmporteerde auto, op de Rolls Royce na, die door de Amerikaanse autoriteiten werd geclassificeerd als een “grote auto”.

 

In 1989 kondigt GM aan dat het 50% van Saabs auto-activiteiten koopt. De nieuwe Saab 900 debuteerde in juli 1993 voor de pers en 35.000 inwoners van Trollhättan, op het belangrijkste plein van de stad. De nieuwe 900 was het eerste volledig nieuwe model sinds GM (General Motors) een belang van 50% in Saab nam Automobile AB in 1990. De Saab 9-3 werd in 1998 in gelanceerd als een Saab 900 met een nieuwe badge erop. Er was heel weinig om ze van elkaar te onderscheiden, behalve een opnieuw ontworpen grill en de verplaatsing van het derde remlicht van de kofferbak naar de bovenkant de achterklep.

 

De ontwikkeling van de Saab 9-5 heeft de bestaande Saabisms behouden, zoals de wereldberoemde aandacht voor veiligheid, de gebogen C-stijl en de ergonomie van het voertuig – vooral met betrekking tot de bestuurder. Saab wilde de reeds hoge veiligheidsnormen van de Saab 9000 overtreffen en de veiligste auto ooit ontwerpen. Gegevens van eigen tests en onderzoeken van Saabs van Folksam (de Zweedse verzekeraar), Euro NCAP en Amerikaanse HLDI tonen allemaal aan dat de Saab 9-5 inderdaad de veiligste auto was waarmee je tot dan in kon rijden.

 

Het einde van Saab in aantocht

Van januari 2000 tot 2010 was het merk een volle dochter van General Motors. Het merk had door de jaren heen een paar mooie iconen opgeleverd waaronder de 900, welke door veel liefhebber wordt gezien als het meest succesvolle model. De 900 is inmiddels een echte klassieker aan het worden.

 

Het einde van Saab

Veel mensen denken dat het Zweedse merk nog altijd auto’s maakt, hoewel het bedrijf in 2000 werd gekocht door General Motors en Saab Automobile in 2011 werd opgeheven. Maar de naam is nog springlevend, als een van ‘s werelds meest innovatieve defensie- en beveiligingbedrijven.


Saab modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant