MENU

Ruxton

De Ruxton was een voorwielaangedreven auto die werd geproduceerd tussen 1929 en 1930 door de New Era Motors Company uit New York. De auto wat het geesteskind van Willem Muller en werd gebouwd in de Moon Motor Car fabriek in St. Louis , Missouri.

 

Ruxton Sedan 1930

Ruxton sedan uit 1930.

 

Muller werkte op de engineering afdeling van de Budd Body Company in Philadelphia en hij wist zijn werkgever ervan te overtuigen om te investeren in het ontwikkelen van een voorwiel aangedreven prototype. Budd zou dan vervolgens de rechten verkopen aan een automerk en Budd kon dan mooi de bodies leveren. In 1928 zag de eerste Ruxton het levenslicht, al heette de auto toen nog niet zo.

 

Het bijzonder aan deze Ruxton was de hoogte, of liever gezegd, het gebrek hieraan. In een tijdperk waarin de Amerikaanse auto een gemiddelde hoogte had van 1,80 m van de grond tot het dak, was Muller’s auto slechts 1,30 m hoog. Hij kreeg dit voor elkaar door het elimineren van de aandrijfas naar de achterwielen dit werd geaccentueerd door het weglaten van de treeplanken.

 

ruxton_model_C_roadster 1931

Ruxton model C roadster uit 1931.

 

Muller’s concept car trok de aandacht van Archie Andrews, een lid van Budd’s raad van commissarissen die dezelfde functie bekleedde bij Hupmobile. Andrews Erkende de mogelijkheden van productie van de auto en maakte het mogelijk voor Muller en Budd om het idee presenteren aan Hupmobile. Toen Hupmobile aangaf geen interesse te hebben werd er ook nog steun gezocht bij Peerless, Gardner en Marmon maar alle pogingen waren vruchteloos.

 

In november 1929 besloot Moon Motoren van St. Louis, Missouri bereikt over de overeenkomst met investeerder William Ruxton die het project zou gaan steunen maar uiteindelijk ging ook dit niet door. Echter was de auto toen wel al “Ruxton” gedoopt tegen de wil van de investeerder Ruxton. Uiteindelijk daagde Ruxton Andrews van Moon motoren voor de rechter om duidelijk te maken dat hij op geen enkele wijze achter het project stond. Uiteindelijk wist Andrews het project en Moon Motors over te nemen, maar het bedrijf zat toen al behoorlijk in de problemen. Ondanks de rechtszaken ging de Ruxton in reguliere productie in juni 1930. Echter kwam deze productie na vier maanden en een hoop geruzie tot een abrupt einde.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant