MENU

Rover SD1

In 1971 startte Rover met de ontwikkeling van de Rover SD1. Het merk was inmiddels eigendom van British Leyland en de nieuwe auto moest zowel de Rover P6 als de Triumph 2000/2500 vervangen. Beide merken dienden plannen in voor de nieuwe auto, uiteindelijk kregen de designers van Rover de opdracht.

 

Rover SD1

Rover SD1

 

Het ontwerp van de SD1

De nieuwe auto werd ontworpen met eenvoud van fabricage in gedachten. Dit in tegenstelling tot de P6, waarvan het ontwerp nogal ingewikkeld was. Rover was van plan om de vrij nieuwe 2,2 liter vier- cilinder motor te gaan gebruiken maar British Leyland dacht daar anders over en wilde dat de vernieuwde versies van Triumph’s zes-cilinder motor het nieuwe model zouden gaan aandrijven. Zo kreeg de Rover dus een fraaie nieuwe V8 met Triumph DNA.

 

Bij het ontwerp van het dashboard van de SD1 werd rekening gehouden met links- en rechts gestuurde modellen. De klokken werden op het dashboard gemonteerd en aan de passagierskant zat een ventilatierooster. Op deze manier kon de boel relatief makkelijk gespiegeld worden voor niet-Britse markten.

 

Rover SD1 estate

Deze Rover SD1 estate bleef helaas bij een concept car

 

Er zat ook een Rover SD1 estate in de pen, maar deze versie kwam nooit verder dan een prototype.Er zijn twee versies gebouwd die tegenwoordig worden tentoongesteld in het Heritage Motor Centre en het Haynes International Motor Museum.

 

Rover 2300 zes-cilinder motor

Deze versie werd in juni 1976 gelanceerd op de thuismarkt als de V8-motorige Rover 3500, gevolgd door een 2,3 liter en 2,6 liter zes-cilinder. De auto werd goed ontvangen door de pers en werd zelfs de Europese Auto van het Jaar Award in 1977. Handelaren hadden echter geen linksgestuurde auto’s te koop omdat er werd gestaakt in de fabrieken van British Leyland.

 

De enthousiaste pers en de awards waren mooi maar de SD1 mankeerde wel het een en ander: het ventilatierooster bleek amper te werken en de auto had slechte deurrubbers. In de televisieserie “the avengers” reed John Steed in een gele Rover 3500.

 

De SD1 kreeg positieve recensies in de Amerikaanse pers en werd scherp geprijsd tegen rivalen zoals de BMW 5-serie. Toch werden er in 1980 slechts 480 exemplaren verkocht en in totaal bleef de teller in de VS steken op 774 verkopen. Er was geen duidelijk aanwijsbare reden voor de tegenvallende verkopen: zwakke dollar, stijging van olieprijzen waardoor mensen minder snel een V8 wilden, het besef bij het Amerikaanse publiek dat het dealer-netwerk heel klein en dus niet handig was.

 

Belangrijke mid-life facelift

In 1982 kwam er een gefacelifte lijn van de SD1 uit. Deze versie had een aantal kleine cosmetische veranderingen aan de buitenkant ondergaan en een compleet nieuw interieur. Versie verschillen waren aan de buitenkant te zien bij de koplampen, waarvan de latere versie chromen randen kregen. Daarnaast de diepere achterruit die nu uitgerust was met een wisser en kunststof bumpers de roestvrijstalen exemplaren met rubber stukken van de eerste serie. Andere details, die niet zo gemakkelijk te zien waren, waren de badge strook onder de achterlichten, de motorinhoud badges op voorspatborden en een reeks nieuwe wieldoppen lichtmetalen velgen. De schakelaar voor de elektrische ramen kwamen nu op de deuren te zitten.

 

1982 was ook het jaar waarin SD1 kopers eindelijk kon kiezen voor een vier-cilinder motor in de vorm van een twee-liter Morris Ital motor. Er kwam ook een vier-cilinder turbodiesel motor beschikbaar met 90 PK. Het vlaggenschip model is ontstaan ​​toen Rover kwam met een 190 PK sterke injectiemotor van de V8.

 

Rover SD1 vanderplas 1984

Rover SD1 van den Plas uit 1984

 

Rover SD1 die geen SD1 werd genoemd

De auto werd nooit op de markt gebracht als de “SD1”. De geproduceerde modellen werden meestal genoemd naar hun grootte van de motor.

 • Rover 2000
 • Rover 2300
 • Rover 2300 S
 • Rover 2300 SE
 • Rover 2400 SD Turbo
 • Rover 2600
 • Rover 2600 S
 • Rover 2600 SE
 • Rover 2600 Vanden Plas
 • Rover 3500
 • Rover 3500 SE
 • Rover 3500 Vanden Plas
 • Rover 3500 Vanden Plas EFi
 • Rover V8 S
 • Rover Vitesse


Rover modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant