MENU

Porsche 924

De Porsche 924 werd door Porsche ontwikkeld in de jaren zeventig en was eigenlijk bedoeld als een stuk risicospreiding. De 911 verkoop verliep zeer goed, maar het bedrijf wilde niet doordouwen op het succes van de 911 alleen. Bij een daling in de vraag zou het namelijk in de problemen kunnen komen. Dus vatte men bij Porsche het plan op om een auto te gaan produceren die het sportieve karakter van Porsche zou combineren met zuinigheid en die praktischer zou zijn dan de 911.

 

Porsche 924

Porsche 924

 

Dit werd Project intern EA425 genoemd en dit model zou een 2 + 2 Sport coupé moeten worden met gebruik van voornamelijk Audi en Volkswagen onderdelen. De bedoeling was om de EA425 Volledig uit te brengen als Volkswagen en dus niet als een VoPo (Volkwagen Porsche zoals de 914). Daarnaast was het de bedoeling dat dit model langer mee zou gaan dan het gemiddelde automodel en dus ook de basis zou worden voor verdere ontwikkelingen. Gezien de ontwikkelingen op milieu gebied, voornamelijk in de Verenigde Staten, werd besloten om een watergekoelde motor te gaan gebruiken. Het idee om de motor voor te plaatsen en de versnellingsbak achter is ontstaan omdat er dan een bijna perfecte 50/50% gewichtsverdeling zou ontstaan wat uiteraard zorgde voor een betere wegligging. Een middenmotor was geen optie omdat dan de achterbank zou moeten verdwijnen en dit dus minder praktisch zou zijn.

 

Als basis voor de motor werd gekozen voor het blok van de Audi 100 met een enkele bovenliggende nokkenas en een cilinder inhoud van 1984 cc. De 4-baks versnellingsbak was van oorsprong een aangepaste versnellingsbak van Audi. De ophanging en stuurinrichting waren voornamelijk gemaakt van veel voorkomende Volkwagen en Audi onderdelen. De voorvering was van een McPherson type met veren en schokbrekers en de achtervering kwamen van de Volkswagen 1302 Superbeetle bestaande uit een torsievering.

 

Het ontwerp van de auto zou volledig in handen van Porsche zijn en werd onder andere getekend door de Nederlander Harm Lagaay! Het model zou een levensduur van 10 a 12 jaar moeten gaan krijgen, normaal gesproken slechts 2 a 3 jaar is. Deze langere periode was nodig om zonder al te veel aanpassingen in het model de investering terug te verdienen. Het resultaat van dit alles was een aantrekkelijk ontwerp en had ook nog eens de laagste luchtweerstands coefficient van die tijd. Toen eindelijk halverwege de jaren zeventig de ontwikkelingsfase bijna was afgerond en de faciliteiten voor de productie in aanbouw waren gebeurde iets wat de toekomst van de EA425 drastisch zou veranderen! De oliecrisis van 1973/74 zorgde er namelijk voor dat de verkoop van auto’s drastische terugliep, niet alleen voor Porsche, maar voor elke andere merk inclusief Volkwagen. Volkswagen besluit om uit het project te stappen.

 

Porsche 924 interieur

Interieur Porsche 924

 

Porsche besloot hierop om het project over te nemen, de auto was inmiddels bijna klaar, en deze aan hun modellenserie toe te voegen. De deal werd begin 1975 gesloten en de Porsche 924 was eei feit. Doordat Porsche op het laatste moment het model heeft over gekocht van VW waren er geen grote ontwerp veranderingen meer mogelijk aan de Porsche 924. Ook kreeg de 924 dezelfde stoelen als de 911 en een volledig eigen dashboard.

 

In het najaar van 1975 zouden de eerste 924’s van de band rollen, onder contract van Porsche. Uiteraard had Porsche wel de eindinspectie om zo de hoge standaard van Porsche te kunnen garanderen. De Porsche 924 werd een groot succes! In het eerste jaar werden er ruim 5000 van verkocht en het jaar daarna zo’n 2500.

 


Klassiek Porsche 924 filmpje

Porsche modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant