MENU

Porsche 914

Van de VW Porsche 914 werden in totaal 128.982 exemplaren geproduceerd tussen 1969 en 1976. De 914/4 was het basismodel met een 1.7 liter. Later volgde er een 1.8 liter en in 1973 werd uiteindelijk de 2.O liter versie uitgebracht. Deze luchtgekoelde viercilinder boxer motoren (aangeduid als ‘type 4’ motor) waren allemaal afkomstig van Volkswagen waarvan eerste reeks 80 PK leverde.

 

Porsche 914

Porsche 914

 

De familieband die Volkswagen en Porsche al sinds het ontstaan van de eerste modellen hadden is iedere autoliefhebber wel bekend. De reden van bestaan van de inmiddels iconische 914 is een minder bekende geschiedenis. Een verhaal vol van gezamenlijke belangen die Karmann, Volkswagen én Porsche moesten dienen. Immers Karmann zocht naar een opvolger van de Karmann Ghia, Volkswagen zocht modellenuitbreiding naast de Kever en Porsche had een model nodig wat prijstechnisch ruim onder de 911 gepositioneerd kon worden. Niemand kan meerdere meesters dienen, dus ook de 914 niet.

 

Porsche 914 of toch een Volkswagen 914?

Verwarrende marketing was het gevolg. Was het nu een Porsche of een Volkswagen, en het ontwerp dat niet mocht lijken op een al bestaande Porsche of Volkswagen deed de positionering van de 914 ook geen goed. De drie partijen overeenkomst, die niet eens op papier stond, mondde na het plotseling overlijden van één van de grondleggers van het concept uit in geruzie. Er werd gestreden over de rechten van het ontwerp en wie nu precies welke kosten voor zijn rekening moest nemen. Resultaat was dat er een zelfstandig bedrijf op werd gericht waarin zowel Porsche als Volkswagen voor vijftig procent deelnamen. Vandaar de naam Volkswagen-Porsche.

 

Uiteindelijk gevolg van al het gesteggel was dat de Porsche 914 niet echt meer een instap-Porsche bleek en Volkswagen een voor haar doen veel te kostbaar model in het programma voerde. Teleurstellende zakelijk succes was het resultaat. Terwijl de Porsche 914 in 1970 in Amerika zelfs de status van ‘Importauto van het jaar’ bereikte. De bagageruimte voor én achter alsmede de fenomenale wegligging waren de belangrijkste redenen voor de jury. Had men destijds geweten van welke kwaliteit het plaatwerk van Karmann was dan had men de prijs waarschijnlijk niet toegekend. Helaas bleek dat pas jaren later. Een 914 is conceptueel een aantrekkelijkere auto dan een 911. Een middenmotor in plaats van een motor achter de achteras, twee bagageruimtes en veel binnenruimte zijn de belangrijkste voordelen.

 

Porsche 914 interieur

Interieur van de Porsche 914

 

Porsche 914 2,0 liter

De 2,0 liter die de 914/6 (welke tot en met 1972 gebouwd werd) verving, was de meest krachtige 4 cilinder. Met het D-jet injectie systeem had de motor een vermogen van 100 PK wat zorgde voor een topsnelheid van 192,4 km/u en 0 naar 100 sprint van 9,9 seconden. Deze versie kreeg een verbeterde versnellingsbak en de schakelafstand werd verkort waardoor dit soepeler ging. Bovendien werd de auto met een middenconsole uitgerust waarin diverse meters zoals een klok, een voltmeter en een olietemperatuurmeter een plek kregen. In De Verenigde Staten werd de 2.O liter ook verkocht onder de naam 914/S.

 

Porsche 914 achterkant

Achterzijde Porsche 914

 

De Porsche 914 verkocht bijzonder goed in zijn klasse en kwam met optiepakketten zoals een comfortpakket en een sportpakket. In 1974 werd een Porsche 914 GT geproduceerd waarbij Mahle velgen, een voorspoiler en kontrastkleuren tot de uitvoering behoorden. Het jaar erna werden speciaal voor de Amerikaanse markt zware rubberen bumpers gemonteerd om zo aan de strenge normen te kunnen voldoen. Iets wat bij meerdere merken in die tijd bij wet nodig was en het uiterlijk meestal niet ten goede kwam.

 

1974 Porsche 914 2.0, Car/Owner Profile / Finally Getting the Respect it Deserves

Porsche 914 sound

Porsche modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant