MENU

Porsche 996

De Porsche 996 werd door Porsche gebouwd van 1998 tot 2006. Het model is de opvolger van de 993 en de eerste 911 met een watergekoelde zescilinder boxermotor. De 996 is de vijfde generatie in een doorontwikkeling van de oorspronkelijke luchtgekoelde 911. Door de watergekoelde motor veranderde het karakteristieke uitlaatgeluid van de Porsche. Dit was ongewenst en dus pasten de ingenieurs van de Duitse autobouwer de uitlaten aan om toch een soortgelijk geluid als bij een luchtgekoelde motor te produceren.

 

Porsche 996 Turbo 1998

 

Het ontwerp van de Porsche 996 kwam voor een groot deel van de hand van de Nederlander Harm Lagaay die met zijn design brak met het originele ontwerp uit 1963 waar de eerdere generaties op gebaseerd waren. De neus en de nieuw ontworpen ovale koplampen werden in zijn geheel overgenomen van de eerder geïntroduceerde Porsche Boxster. De Turbo versies werden voorzien van luchtinlaten bij de achterwielen en een permanente spoiler op de achterkant. Ook het interieur werd vernieuwd, de vijf karakteristieke klokken werden niet meer op een rij geplaatst maar meer “in elkaar”.

 

Van luchtgekoeld naar watergekoeld

Op technisch vlak voerde Porsche ook de nodige veranderingen door. De steeds strengere emissie-eisen dwongen de ingenieurs bij Porsche om een watergekoelde motor te monteren. Het verbruik en de uitstoot van de auto werden hiermee verbeterd en het zorgde er tevens voor dat Porsche voortaan 4 kleppen per cilinder kon toepassen. Ondanks dat de vele veranderingen verbeteringen opleverden door onder andere een schonere motor, waren er de nodige Porsche puristen die dit maar niks vonden.

 

Bij de introductie van de Porsche 996 Turbo in 2002 werd er een facelift doorgevoerd op het model, waarbij de koplampen en het interieur van de Porsche 996 de meeste aanpassingen meekregen. Zo kreeg het model een handschoenenvakje en werd het PCM systeem vervangen door een modernere versie met een groter scherm. Ook volgde er een Porsche 996 Carrera 4S met het onderstel, de brede koets en bumpers van de turbo. De over de gehele breedte doorlopende achterlichtlichtbalk van deze Porsche 996 was een in het oog springend design element dat bij veel Porsche liefhebbers de handen wel op elkaar kreeg. Vooral de Turbo- en GT3-versies van de Porsche 996 zijn zeer gewild en staan vaak op de lijstjes van de verzamelaars en liefhebbers. Wat deze versies nog extra bijzonder maakt, is dat de motoren afgeleid zijn van het blok dat in de Porsche GT1 Le Mans auto werd gebruikt. Deze door de ingenieur Hans Mezger ontworpen dry-sump motor staat dan ook bekend om zijn betrouwbaarheid en degelijkheid en draagt zeker bij aan de populariteit van deze modellen.

 

De Porsche 996 Carrera 4(S) en de Porsche 996 Turbo werden voorzien van vierwielaandrijving wat de krachten tussen voor en achter verdeelt door middel van een visco-koppeling. Dit systeem zorgt er in alle weersomstandigheden voor dat de 996 een handelbare en veilige sportwagen blijft, zonder afbreuk te doen aan het sportieve karakter van een 911.

 

Prestaties van de Porsche 996

Ondanks dat Porsche de cilinderinhoud verkleinde naar 3,4 liter gingen de prestaties toch omhoog. De standaard 911 had (in de versie die gelanceerd werd) haalde een topsnelheid van 280 km/h en een sprint van 0 naar 100 km/u ging in slechts in 5,2 seconden. De snelste versie was de 996 Turbo. Deze was voorzien van een 3,6 liter motor met maar liefst 420 pk. De topsnelheid van de Turbo was 305 km/u en de acceleratie 0-100 km/u ging een seconde sneller: 4,2 seconden. Het model was leverbaar met een handgeschakelde zesbak of een vijfversnellings Tiptronic bak.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant