MENU

Plymouth Reliant

De Plymouth Reliant werd ook wel de Reliant K genoemd en werd gebouwd tussen 1981 en 1989. Het was een van de eerste zogenaamde ‘K-auto’s’ samen met de Dodge Ram. Het model verving de Plymouth Volare / Road Runner. De Ram verving de Dodge Aspen als Dodge’s familie auto. Hoewel het model technisch gezien een compacte auto was, had het eenruim interieur en bood de Reliant’s plaats aan zes inzittenden. De twee auto’s waren voor een groot deel verantwoordelijk voor de redding van het Chrysler concern. Ze zetten ook de standaard voor de kwaliteit van de Amerikaanse autofabrikanten in het algemeen. Het Ram / Reliant duo werd Motor Trend magazine Auto van het Jaar in 1981. De Ram verkocht bijna een miljoen exemplaren en de Reliant verkocht meer dan 1,1 miljoen exemplaren.

 

plymouth reliant 1981

Plymouth Reliant uit 1981

 

plymouth Reliant interieur 1981

Interieur van de ’81 Reliant

 

Het model was verkrijgbaar als een tweedeurs coupe, vierdeurs sedan, of als een vierdeurs stationwagon, in drie verschillende ontwerpen: basis, Custom en SE (Special Edition). De Reliant werd aangedreven door een destijds nieuwe 2,2 liter I4 SOHC-motor, met optioneel een Mitsubishi “Silent Shaft” 2,6 liter als een optie. De eerste verkoopcijfers waren veelbelovend.

 

plymouth reliant stationwagon 1987

Station wagon versie uit 1987

 

In 1986 werden significante aandrijflijn-veranderingen doorgevoerd waarbij de 2,2 liter carburateur-motor werd vervangen door een nieuwe 2,5 liter vier-cilinder motor met brandstofinjectie. Het model onderging slechts kleine wijzigingen in de rest van de productie run. Het basismodel werd in 1988 omgedoopt tot Amerika, aangeboden als relatief goedkoop, basic transport. 1988 was het laatste jaar voor de stationwagons. De Ram en Reliant werden vervangen door de Dodge Spirit / Plymouth Acclaim.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant