MENU

Peugeot Bébé

De Peugeot Bébé was een kleine auto die Peugeot bouwde tussen 1905 en 1916. Technisch stonden deze modellen bij het Franse automerk bekend als de Type 69 en Type BP1.

 

peugeot bebe

 

De oorspronkelijke Bébé werd gepresenteerd op de Autosalon van Parijs in 1904 en stal de show als een moderne en robuuste creatie die goedkoop, klein en praktisch was. Het model woog slechts 330 kilo en de lengte was 2,7 meter. De kleine motor zorgde voor een topsnelheid van 40 kilometer per uur. Hoewel de verkoopprijs bewust zo laag mogelijk was gehouden, had de auto toch moderne technologie zoals een aandrijfas in plaats van een aandrijfkettingen. De productie van het model begon in Audincourt in 1905 en de auto bleek populair te zijn. Er werden in het eerste jaar 400 exemplaren van de Bébé verkocht wat gelijk was aan 80% van de total productie van Peugeot in dat jaar. Het model werd ook geëxporteerd, vooral naar Groot-Brittannië. De Type 69 werd alleen in 1905 verkocht.

 

peugeot Bebe 1911

Peugeot Bébé uit 1911

 

Type BP1

De Type BP1 Bébé was een ontwerp van Ettore Bugatti en was in eerste instantie bedoeld voor het Duitse Wanderer, maar werd vervolgens ook in licentie gebouwd door Peugeot voor de Franse markt. Peugeot bracht het model vanaf 1912 onder het eigen merk naar de Paris Motor Show in 1912. De productie begon in 1913 na het beëindigen van de productie van de Type 69. Wanderer bouwde hun versie van de auto met een eigen 4-versnellingsbak van Bugatti, maar om de productiekosten voor de Franse versie laag te houden, besloot Peugeot een eigen 2-versnellingsbak te plaatsen, die vervolgens werd vervangen door een 3-versnellingsbak. De motor was ook van Peugeot zelf, een kleine viercilinder lijnmotor die 10 PK leverde bij 2000 toeren. Hiermee haalde de Type BP1 een topsnelheid van 60 km/u.

 

Peugeot Bebe - Antique car from 1912

 

Dit productie van dit model liep door tot 1916. In totaal werden er 3095 exemplaren geproduceerd. Ondanks de slechte economische omstandigheden gecreëerd door de Eerste Wereldoorlog, was de door Bugatti ontworpen Bébé was de eerste productie-auto van Peugeot die de grens van 3.000 geproduceerde eenheden wist te passeren. Op www.peugeot-bebe-register.com wordt alle informatie die bekend is over de Peugeot Bébé gedeeld.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant