MENU

Peugeot 402

De Peugeot 402 is een grote familie auto die werd geproduceerd in Sochaux tussen 1935 en 1942. Het publiek zag de Peugeot 402 voor het eerst op de Motor Show van Parijs in 1935 en de auto verving de 401.

 

Peugeot 402 1938

Peugeot 402 uit 1938.
 

De Peugeot 403, geïntroduceerd ongeveer dertien jaar na de ondergang van de 402, kan worden gezien als de natuurlijke erfgenaam van de oudere auto ‘s. Na de Tweede Wereldoorlog was er veel meer behoefte aan kleinere auto’s. Peugeot erkende dit door zich te concentreren op hun 202 en 203 modellen tijdens de late jaren 1940 en vroege jaren 1950.

 

De 402, een typische Peugeot

De Peugeot402 had een opvallende voorkant waar de koplampen achter de grille waren geplaatst. Het design van de carrosserie deed denken aan die van de Chrysler Airflow. Vloeiende lijnen waren een duidelijk kenmerk van de Franse auto-ontwerpen in de jaren 1930. Peugeot was een van de eerste fabrikanten die het stroomlijnen ook doorvoerde op kleinere modellen auto’s met een groot bereik.

 

De 402 kwam ook met een dieselmotor en had op allerlei vlakken grote en kleine innovaties zoals verzonken deurgrepen. Uiteraard werd de Peugeot 402 vergeleken met de Citroëns van dat moment. Citroën zat rond die tijd in een lastige positie en moest het bedrijf verkopen. Peugeot spon hier garen bij en daarnaast was de 402 gebouwd op een los chassis waardoor er ook relatief eenvoudig meerdere varianten van gebouwd konden worden.

 

Peugeot had flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van de auto en in zijn productiefaciliteiten en de auto werd strak geprijsd, wat suggereert dat Peugeot verwachtte dat de 403 een klapper zou gaan worden. Maar het was ook een grote auto die in de top van de markt zat en dus een kleiner publiek aansprak. Ondanks de advertenties met zaken als dubbele ruitenwisser, aparte reserve benzinetank, dubbele zonnekleppen en een klokje in het dashboard verkocht de 402 matig.

 

402 Darl’mat

Voor veel Peugeot-liefhebbers is de meest fascinerende Peugeot de 402 Darl’mat Roadster, ook wel bekend als de ‘Special Sport.’ Dit model is ontworpen door Emile Darl’mat die goede contacten had met de Peugeot-fabriek. Het project was bedoeld om Peugeot’s imago te stimuleren door het aanbieden van een lichte body, unieke aerodynamische styling en een passende sportieve motor.

 

Het design van de Darl’mat is van de hand van Georges Paulin en vervaardigd uit aluminiumplaat door Marcel Pourtout. Zij werken eerder aan een aantal aerodynamische modellen waaronder de Peugeot 301 die debuteerde op de Wereldtentoonstelling in Chicago en de Eclipse.

 

In eerste instantie werd het model in 1936 door Darl’mat gebouwd op het chassis van de Peugeut 302 sedan met een twee liter motor. In 1938 kwam Peugeot met een 402 chassis dat de basis werd voor de latere auto’s. Deze hadden een verkort en verbreed chassis maar wel dezelfde 2-liter motor. In 1938 reden drie speciaal geprepareerde 302 roadsters de 24 uur van Le Mans. Deze roadsters hadden geen deuren en een verbeterde motor met een nieuwe cilinderkop, hogere compressie en dubbele carburateurs. Mede hierdoor wonnen ze de 2-liter klasse.

 

Peugeot verkocht slechts 105 auto’s: 53 roadsters, 20 coupes en 32 cabriolets.

Peugeot 402 BL 1938Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant