Peugeot 106

De Peugeot 106 is een compacte auto die werd geproduceerd tussen 1991 en 2004.

 

Peugeot 106

 

Peugeot 106 Fase I

De Peugeot 106 werd geïntroduceerd op 12 september 1991 als het instapmodel van de 205, hoewel de 106 nu meer beschouwd wordt als de vervanging voor de 205. Het was een directe concurrent voor de Renault Clio, die een jaar eerder in productie was gegaan en als een meer modern alternatief voor de iets grotere 205 werd gezien. De 205 was een enorm succes voor Peugeot geweest. De 106 werd snel populair door de moderne vormgeving, het rijcomfort, uitstekende handling en lage onderhoudskosten. Minpunten waren de beperkte interieurruimte en en het hoge plastic gehalte in het interieur.

 

De basisversie was de XN, mid-range had je de XR, en topmodel was de XT en de sportieve XSi. Vanaf 1994 was er een ‘Rallye’-model beschikbaar. Deze was anders dan het Rebel model met de TU2 serie 1.3 liter benzine-injectie motor met 100 PK, en alleen verkrijgbaar in rood, wit of zwart. Deze versie werd ontworpen voor de sportieve bestuurder en had weinig comfort zoals elektrische ramen of stuurbekrachtiging.

 

Peugeot 106 Fase II

Begin 1996 vormde de Peugeot 106 ook de basis voor de optisch bijna identieke en even grote Citroën Saxo. De 106 kreeg een facelift en all motoren kregen brandstofinspuiting en de XSi werd vervangen door het nieuwe GTi model met een 1.6 16v motor.

 

Na 13 jaar in productie rolde de laatste Peugeot 106 van de band in het begin van 2004. Zijn vervanger, de 107, zag het levenslicht begin 2005. Hiermee was de Peugeot 106 één van de langste lopende productie auto’s ooit.

 

Hoewel het interieur behoorlijk compleet was in de meeste modellen, waren de low-end modellen best kaal met zichtbare metaal op de deuren en een minimalistisch interieur. De 1.0L en enkele vroege 1.1L versies werden uitgerust met een 4-versnellingen handgeschakelde versnellingsbak, de overige modellen hadden een 5-versnellingen bak met een automaat als optie. Veel van de verkochte auto’s in Groot-Brittanië waren speciale edities met namen als Graduate, Inca, Azteken en Independent. Deze waren vaak gebaseerd op de XN versies, maar met de toevoeging van de carrosserie graphics met de naam van de special edition en een paar andere basisopties zoals een schuifkantel zonnedak.

 

Peugeot 106 GTi

De GTi had zwarte lederen bekleding (optioneel in de vroege modellen), 14 inch Raptor lichtmetalen velgen, een bodykit en schijfremmen rondom. De lederen bekleding zorgde voor een groot deel voor de hogere prijs ten opzichte van de bijna identieke Citroën Saxo VTS. GTi’s van na 2000 zijn uitgerust met zij-airbags in de lederen zetels voor extra veiligheid.

 

Peugeot 106 GTi
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant