MENU

Peerless

Peerless Motor Car Corporation was een Amerikaanse autobouwer die in 1900 werd opgericht in Cleveland, Ohio. Het merk bouwde kwalitatieve en met precisie gebouwde luxe-auto’s. Het merk bouwde auto’s tot 1931 waarna het de opmerkelijke overstap maakte naar het brouwen van bier.

 

Geschiedenis

De Peerless Company produceerde oorspronkelijk, zoals zoveel autobouwers, fietsen. In 1900 begon het merk ook auto’s te bouwen. De eerste waren gemotoriseerde karren die onder licentie van het Franse De Dion-Bouton werden gebouwd. Daarna werd Peerless bekend als een innovator in de autoindustrie. Het was de eerste Amerikaanse autobouwer die de FR layout toepaste. Na de eencilinder van de Motorette werd in 1904 een eerste viercilinder ontwikkeld.

 

Peerless trok de bekende racepiloot Barry Oldfield aan om Peerless’ racewagens te besturen. De eerste racewagen van het merk was een in 1904 gebouwd model met een vermogen van 60 PK met de tot de verbeelding sprekende naam ‘Green Dragon’. Het merk deed het goed in de racerij en Oldfield zette verschillende wereldsnelheidsrecords neer. Peerless werd hierdoor een respectabele naam in de autosector. Later werden verschillende ‘Green Dragons’ bijgemaakt om gecrashte voorgangers te vervangen.

 

peerless green dragon 1904

Peerless Green Dragon uit 1904

 

Tegen 1906 begon Peerless zijn modellen te positioneren als luxe-auto’s. Het merk produceerde dat jaar maar liefst 1176 auto’s dat jaar en het volgende jaar kregen de auto’s een 6-cilindermotor. Ze werden geadverteerd met de slogan ‘All that the name implies’. Peerless was een merk geworden voor de vermogende mensen. etT waren de hoogtijdagen van het merk dat toen samen met Packard en Pierce-Arrow gekend was als ‘The three P’s of Motordom’.

 

Problemen voor Peerless

Daar waar Peerless in het begin bekendstond als een vernieuwer begon dit in richting 1920 te stagneren. Tot ongeveer 1915 stond het merk bekend om de mechanische precisie van de automobielen. Belangrijke mechanische onderdelen werden gemaakt van een zeer duurzame chroom-nikkel legering. De kwaliteit begon achteruit te gaan en uiteindelijk zakte Peerless af naar lagere marktsegmenten. In 1924 werd de slogan toepasselijk veranderd in ‘Now theres a Peerless for everyone’. Gedurende de jaren twintig produceerde het bedrijf conservatieve modellen die gemakkelijk tien jaar meegingen. Bestaande Peerless-eigenaars hielden vast aan hun goed werkende auto en nieuwe potentiële klanten zochten hun luxewagen bij LaSalle of Packard.

 

Auto’s en drank gaan niet samen

Zoals vele andere Amerikaanse (luxe)autobouwers was de Grote Depressie de nekslag voor Peerless. De laatste auto rolde in juni 1931 de fabriek uit. Sommige van de laatste exemplaren werden nog als modeljaar 1932 verkocht. In 1930 had Peerless nog Murphy Body Works uit Pasadena (Californië) ingehuurd om een nieuw model voor 1933 te ontwerpen. De auto werd ontworpen door de toen nog jonge Frank Hershey. Hershey zou later een zeer bekende auto-ontwerper worden. Voor Peerless tekende hij een fraai model met strakke lijnen. Het prototype werd aangedreven door Peerless’ geplande V16-motor. Vlak voor het model naar Cleveland werd gestuurd besloot Peerless zich terug te trekken uit de automobielsector. In de plaats ging het bedrijf Black Label-bier brouwen, wat het bleef doen tot in de jaren ’70.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant