MENU

Peel

Peel Engineering Ltd. was een bedrijf dat onder andere boten en auto’s produceerde en gevestigd was op het eiland Man. Er werden auto’s gebouwd tussen 1962 en 1965 en het is het enige automerk dat het eiland Man ooit heeft voorgebracht. Het is ook de naam van een kustplaats op het eiland.

 

In 2007 werd de Peel P50 getest in het programma Top Gear, waarin bleek dat voor de P50 (nota bene de kleinste auto ter wereld) de zogenaamde “London congestion charge” moest worden betaald, terwijl dit voor de filmauto, een relatief grote en zware – maar hybride – Lexus RX450h, niet hoefde. Presentator Jeremy Clarkson reed bovendien door het BBC-gebouw, hij nam zelfs de lift, en kwam ook nog in beeld tijdens het BBC News, terwijl de presentatoren dit niet doorhadden.

 

peel P50

Peel P50

 

Peel P50 dwergauto

De P50 was een Britse dwergauto. Het was het de eerste auto die het merk bouwde. Het model uit 1963 was slechts 134 cm lang, 99 cm breed en 120 cm hoog en woog slechts 59 kilo. Hiermee is dit nog altijd de kleinste productie-auto ter wereld. De krachtbron was een DKW-bromfietsmotortje van 49cc waarmee de topsnelheid van 61 km/u gehaald kon worden. Dit ging dan wel gepaard met instabiliteit en veel herrie. De P50 had geen achteruit, dus moest men uitstappen en met een hendel het voertuig optillen en omdraaien.

 

The Smallest Car in the World | Top Gear

De P50 bij TopGear

 

Het model was geen groot succes; er werden ongeveer 47 stuks gebouwd om vervolgens te worden opgevolgd door de Peel Trident.

 

Peel trident

Peel Trident

 

Peel Trident

De opvolger van de P50, de Trident, werd nog altijd aangedreven door een DKW-bromfietsmotor. Topsnelheid was nu zo’n 75 km/u en het model was iets gegroeid. Lengte was nu 183 cm, breedte 107 cm en gewicht 90 kilo. Er werden er slechts 87 van gebouwd. Enkele modellen zijn voorzien van een Triumph 100cc motorfietsmotor als krachtbron.

 

Peel Trident 1965. Walkaround and drive away

Peel Trident


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant