MENU

OSCA

OSCA (Officine Specializzate Costruzioni Automobili) was een Italiaans automerk dat werd opgericht door de gebroeders Maserati in 1947.

 

osca MT4

Het eerste model was de raceversie van de MT4. Er kwam ook een straatversie

 

Geschiedenis van OSCA

In 1937 moesten de broers hun bedrijf Maserati vanwege financiële moeilijkheden verkopen aan de familie Orsi. Ze werkten nog tien jaar samen met Orsi, maar Orsi wilde wagens bouwen voor de openbare weg terwijl de gebroeders Maserati meer interesse hadden in racewagens. Toen in 1947 de contractuele verplichtingen afliepen, verlieten de Maserati-broers de Modena fabriek zonder een woord van discussie aan beide zijden.

 

Zo snel mogelijk werd er een ruimte werd verkregen in een hoek van de Maserati fabrieken in Bologna, waar de broers hun bedrijf in 1926 waren begonnen, en zij begonnen met het ontwerpen van een volledig nieuwe auto. Het nieuwe bedrijf kreeg de naam ‘Officine Specializzate Costruzioni Automobili – Fratelli Maserati SpA’ en zou de gebroeders Maserati hun grootste commerciële successen brengen.

 

De eerste wagen die ze bouwden was de OSCA MT4, Maserati tipo 4 waarbij de 4 op het aantal cilinders duidde. Het was een lichte, open sportwagen met een 1092 cc motor die goed was voor iets meer dan 70 Pk. De MT4 werd nog in verschillende uitvoeringen doorontwikkeld tot 1957.

 

OSCA Luigi fagioli_mille miglia 1950

Luigi Fagioli in een OSCA MT4 tijdens de Mille Miglia van 1950

 

In 1951 werd de OSCA Tipo G ontwikkeld voor het nieuwe Formule 1-kampioenschap en in 1956 bouwden ze de OSCA Tipo S met een 749 cc motor om mee te doen in de 750-klasse van de autosport. In 1958 wonnen Alejandro de Tomaso en Colin Davis met een Osca Tipo S de 24 uur van Le Mans in deze klasse.

 

In 1963 werd het merk verkocht aan MV Agusta wat nog resulteerde in de OSCA MV Coupé en Spider, maar in 1966 werd het bedrijf gesloten.

 

GMP Automobili stelde in 1999 opnieuw een wagen voor met een OSCA-logo: de OSCA 2500 GT. Onder andere Luca Zagato (zoon van Gianni Zagato) en Alferi Maserati (zoon van Ernesto Maserati) hielpen mee bij het ontwikkelen van deze nieuwe sportwagen. De wagen kon beschikken over een 2457 cc motor van Subaru. Opvallend was ook het gebruik van het Touring Superleggera-logo. De naam van de wagen werd later veranderd in OSCA Dromos.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant