MENU

Oldsmobile

Oldsmobile was een automerk dat in 1897 werd opgericht in de Verenigde Staten door Ransom Eli Olds. Olds startte het bedrijf samen met Frank Clark. Al in 1901 begon bij Oldsmobile de productie aan de lopende band en de eerste productieauto in de gedaante van de Curved Dash was dan ook op dat moment de meest populaire auto ter wereld. In 1908 werd het merk opgekocht door General Motors. In 2004 beëindigde GM het merk. In de 107 jaar dat Oldsmobile bestond produceerde het 35,2 miljoen auto’s. Het was toen het oudste nog bestaande Amerikaanse automerk en ook een van de oudste ter wereld.

 

A History of Oldsmobile

 

Oldsmobile curved dash R 1901

De eerste productieauto: Oldsmobile curved dash R uit 1901

 

De eerste auto met een automatische versnellingsbak

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwde Oldsmobile geen auto’s maar keukens maar na de oorlog begon Oldsmobile met het bouwen van gesloten auto’s, die toen populair waren. Olds zelfs had toen al afscheid genomen en begon onder REO een ander merk.
Oldsmobile was één van de eerste auto’s met chromen sierstrips en in 1939 produceerde het merk de eerste auto’s met een automatische versnellingsbak.

 

Oldsmobile toronado 1966

De revolutionaire Toronado uit 1966

 

Eerste airbag

In 1966 kwam de revolutionaire Toronado uit met voorwielaandrijving, wat door de ingenieurs van Oldsmobile werd gezien als de toekomst voor automobielen. De auto werd bijna Car of the Year van het blad Motor Trend. In 1974 kwam Oldsmobile ook als eerste met een airbag in een model, dit was wederom de Toronado.

 

eerste met navigatiesysteem

In de jaren ’90 was het merk ook de eerste met een navigatiesysteem. In 2001 werd aangekondigd dat GM, de moedermaatschappij, de productie van Oldsmobile zou beëindigen. Er werd verlies gedraaid. Het laatste model werd in mei 2004 verkocht, waarmee één van de grote automobielpioniers helaas is verdwenen.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant