MENU

NSU

NSU was een Duitse fabrikant van breimachines, en later auto’s en motorfietsen. Het bedrijf werd in 1873 opgericht, en in 1969 door Volkswagen AG overgenomen.

 

Geschiedenis van NSU

In 1873 gingen Christian Schmidt (1845-1884) en Heinrich Stoll een samenwerkingsverband aan. Schmidt was vaardig in mechanica. Het duo begon in Riedlingen an der Donau in een watermolen met de Mechanische Werkstätte zur Herstellung von Strickmaschinen (mechanische werkplaats voor de vervaardiging van breimachines). Toen de fabriek naar een nieuwe, grotere locatie zocht, kwam men in Neckarsulm terecht, waar de waterkracht van de Neckar en de Sulm kon worden gebruikt. De naam van de nieuwe fabriek werd Neckarsulmer Strickmaschinen-Fabrik AG.

 

The NSU Story (German Language) Siege, Preise Und Rekorde - Die NSU-Geschichte

 

Na het overlijden van Schmidt in 1884 kwam de fabriek in handen van zijn zwager Gottlob Banzhaf (1858-1930) die in 1886 besloot over te stappen op de fabricage van tweewielers. Banzhaf zag zoals velen in die tijd potentieel in het nieuwe vervoermiddel, en verwachtte met fietsen meer geld te kunnen verdienen dan met breimachines. De “Germania”, een vélocipède, was het eerste product na de omschakeling, en vanaf 1888 legde het bedrijf zich volledig toe op de fabricage van lagere fietsen. De bedrijfsnaam was Neckarsulmer Fahrradwerke AG en veranderde door de jaren heen naar NSU Motorenwerke AG.

 

In 1901 produceerde het merk de eerste motorfiets met een 1½ pk Zedel-clip-on motor. Al snel werden eigen motorblokken ontwikkeld. De machines werden aanvankelijk onder de naam Neckarsulm of Neckarsulmer Motorrad verkocht, maar deze naam was met name voor de Engelse klanten niet uit te spreken, daarom werd het al snel NSU, waarvoor de letters genomen werden uit de naam van de standplaats: NeckarSUlm. In 1905 werd de eerste auto gefabriceerd, in licentie van het Belgische merk Pipe. Met haar motofietsen behaalde het merk grote racesuccessen en veel wereldberoemde coureurs reden ooit op een van hun motorfietsen. Na de overstap van Walter William Moore van het bekende Norton naar NSU gingen de motoren er erg “Engels” uitzien.

 

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde het Duitse merk uiteraard militair materieel, waaronder het bekende Kettenkrad dat tot 1949 werd geproduceerd. In 1949 begon men weer civiele motorfietsen te bouwen, maar al eerder, in 1947 werd een contract gesloten met Innocenti om de Lambretta-scooters in licentie te produceren. Aanvankelijk waren dit in Italië geproduceerde scooters die licht aangepast werden, maar in 1951 werden ze geheel in Duitsland gebouwd. Deze scooter-productie eindigde in 1959.

 

NSU kettenkrad

Foto: oldmilitaria.pl

NSU Kettenkrad

 

In de jaren vijftig vierde NSU triomfen op de racecircuits met de revolutionaire 125 cc en 250 cc racemotoren. Het revolutionaire was gelegen in de nokkenasaandrijving door middel van twee excentrische drijfstangen. In 1957 deed NSU de motorfietsproductie gedeeltelijk over naar de Joegoslavische Pretis-fabriek om zich meer op de automarkt te kunnen concentreren. Wel werden er nog een tijdje Lambretta-scooters gebouwd, en daarna nog de scooter onder de naam Prima-scooter. In 1965 werd de motorfietsenproductie beëindigd.

 

NSU Prinz 1000

NSU Prinz 1000

 

NSU Ro 80

NSU Ro 80

 

NSU Ro 80

De grootste bekendheid genoot NSU met de Ro 80 die voor het eerst op de markt kwam in 1967. Deze auto was voorzien van een dubbelschijfs wankelmotor. Aanvankelijk hadden de motoren echter veel problemen. Omdat de autobouwer een garantie van vijf jaar op de motoren gaf zorgde dit voor hoge kosten. In 1969 werd NSU overgenomen door Volkswagen, waarna het merk werd samengevoegd met Auto-Union. De combinatie ging verder als Audi NSU Auto Union AG en werd in 1985 omgedoopt in Audi. NSU gebruikte overigens de pay-off “Vorsprung durch Technik”, die kennen we tegenwoordig al jaren als de lijfspreuk van Audi.


NSU modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant