MENU

NSU Prinz

De NSU Prinz werd gebouwd tussen 1958 en 1973 in West-Duitsland door NSU Motorenwerke AG. Het was de eerste naoorlogse auto van het merk.

 

NSU Prinz I

Foto: Luc106(Wikipedia)

NSU Prinz I

 

De Prinz I werd op de Autosalon van Frankfurt in september 1957 gelanceerd. Na een proefperiode van 150 preproductieauto’s begon de massaproductie in maart 1958. Het model was verkrijgbaar als tweedeurs sedan met een rechtopstaande daklijn en bood plaats aan vier personen. Naast een bagageruimte die toegankelijk was via een luik aan de voorkant van de auto en gedeeld werd met het reservewiel en de brandstoftanktoegang, was er ook nog een smalle ruimte over de volle breedte achter de achterbank die dienst deed als extra bagageruimte.

 

De tweecilinder 600 cc motor leverde 20 PK motor bevond zich aan de achterkant waar het de achterwielen aandreef, aanvankelijk via een “crash” -versnellingsbak. Latere versies kregen een all-synchromesh-versnellingsbak met vier versnellingen. Tijdgenoten waren onder de indruk van de beknoptheid van het onderhoudsschema, waarbij de motor, versnellingsbak en eindaandrijving als een enkele kamer werkten en allemaal werden gesmeerd door middel van olie, toegevoegd via een vulmiddel in het kleppendeksel. Er waren slechts twee smeernippels die aandacht nodig hadden, geplaatst op de stuurpennen. De motor stond ook bekend om zijn zuinigheid en de lange levensduur, daarbij namen eigenaren voor lief dat het blokje wat aan de luidruchtige kant was.

 

De luxere Prinz II werd in 1959 uitgebracht met een betere afwerking en een volledig gesynchroniseerde versnellingsbak. Een 30E-exportversie was uitgerust met een sterkere motor die 30 PK leverde. De Prinz III werd gelanceerd in oktober 1960 met een nieuwe stabilisatorstang en eveneens een motor van 30PK.

 

NSU Prinz IV

NSU Prinz IV

 

NSU Prinz IV stuur

Stuur van de NSU Prinz IV.NSU modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant