MENU

Morgan

De Morgan Motor Company is een Engelse autofabriek, gevestigd in Malvern in Worcestershire. Het bedrijf werd in 1909 opgericht door H.F.S. Morgan (1881-1959) met het ontwerp van de nu legendarische Morgan Three Wheeler. Zijn zoon Peter Morgan leidde het bedrijf van 1959 tot 1999 en stierf in 2003. De kleinzoon van de oprichter, Charles Morgan, leidt het bedrijf sinds 1999.

 

History of Morgan Documentary

 

Geschiedenis van Morgan

Morgan lijkt het enige merk dat in een tijdbubbel van voor de Tweede Wereldoorlog is blijven hangen want de ontwerpen van dit merk stralen nog altijd die tijdgeest uit. Een stalen chassis met een houten frame, een starre achteras en een metalen carrosserie. De auto’s worden nog steeds grotendeels met de hand vervaardigd door circa 130 medewerkers. Een fraai stukje nostalgie!

 

De Morgan Motor Company is wereldberoemd door hun unieke mix van vakmanschap, erfgoed en pure rijervaring. Het automerk produceert al 110 jaar typisch Britse voertuigen in Malvern in het Verenigd Koninkrijk. Het vakmanschap dat al een wezenlijk onderdeel vormde van het bedrijf bij de oprichting in 1909 wordt van generatie op generatie doorgegeven en is in 2019, in het 110de jaar, nog net zo springlevend als het ooit geweest is.

 

Morgan fabriek Pickersleigh Road Malvern

Morgan fabriek Pickersleigh Road Malvern

 

De authenticiteit van Morgan, een van de oudste autofabrikanten van het Verenigd Koninkrijk, is gedurende 110 jaar onveranderd gebleven: het zit in het design en de techniek, in het vakmanschap en de fabricage en in de verkoop en het maatwerk. Elk model is ontworpen en gebouwd om net zo eigenzinnig te zijn als zijn eigenaar.

 

Ondertussen is al de vierde generatie van de familie Morgan nog steeds actief als rentmeester van het merk. Ze houden de waarden van het bedrijf hoog en zorgen ervoor dat het erfgoed van hun familie voortleeft in elke nieuwe Morgan die geproduceerd wordt. De familie Morgan heeft nog steeds een belang in het bedrijf, samen met grootaandeelhouder Investindustrial die in 2019 aankondigde dat ze sterk gingen investeren in de Morgan Motor Company en de langetermijntoekomst van Morgan’s autoproductie in het Verenigd Koninkrijk. Als onderdeel van Investindustrial’s investering in de Morgan Motor Company werden het management team en het personeel beloond met aandelen in het bedrijf.

 

De modellenreeks omvat drie basistypes: de Morgan 3 Wheeler-, Classic- en Aluminium Platform-assortimenten bieden allemaal iets unieks maar behouden tegelijkertijd het ware DNA van wat een Morgan sportwagen moet zijn.

 

De evolutie van de modellenreeks heeft het merk de 21ste eeuw binnengeleid, en het Britse merk bouwt tegenwoordig slechts 800 auto’s per jaar. De Aero 8 werd in 2000 gelanceerd en vertegenwoordigde het eerste model van het merk ooit dat op een aluminium chassis gebouwd werd. De Aero 8, uitgerust met een BMW V8-motor, werd een verkoopsucces en kende veel verschillende carrosserieën gedurende de 18 jaar van zijn bestaan, waaronder een moderne ‘Plus 8’.

 

Morgan chassis

Morgan chassis

 

Morgan driewielers

De productie van dit iconische merk begon ooit met driewielers. Die werden populair omdat ze voor de Engelse belasting als motorfiets werden belast. Je zag ze dan ook behoorlijk veel op de Engelse wegen en ook tegenwoordig kun je er gewoon nog eentje tegenkomen.

 

Morgan driewieler

De typisch Engelse Morgan driewieler

 

Het Britse merk heeft de gebruikte motoren nooit zelf geproduceerd, er werd gebruikgemaakt van motoren van diverse fabrieken. De driewielers maakten in de regel gebruik van een V-twin motor van JAP. Ook Matchless en Anzani motoren werden wel eens gebruikt. De vier cilinders werden geleverd door onder meer Ford, Standard Motors, Triumph en Rover. Een belangrijke ontwikkeling was de Plus 8, een model met de Rover 3,5 liter V8 motor. De huidige opvolger, de Aero 8, is voorzien van een V8 motor van BMW.

 

Alle modellen zijn cabriolets en ze zijn in verschillende groottes leverbaar (langer, met onder meer 4 zitplaatsen) en breder. Ook is een aluminium carrosserie in plaats van de standaard stalen versie leverbaar.


Morgan modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant