Morgan

De Morgan Motor Company is een Engelse autofabriek, gevestigd in Malvern in Worcestershire. Het bedrijf werd in 1910 opgericht door H.F.S. Morgan (1881-1959). Zijn zoon Peter Morgan leidde het bedrijf van 1959 tot 1999 en stierf in 2003. De kleinzoon van de oprichter, Charles Morgan, leidt het bedrijf sinds 1999.

 

 

Geschiedenis van Morgan

Morgan lijkt het enige merk dat in een tijdbubbel van voor de Tweede Wereldoorlog is blijven hangen want de ontwerpen van dit merk stralen nog altijd die tijdgeest uit. Een stalen chassis met een houten frame, een starre achteras en een metalen carrosserie. De auto’s worden nog steeds grotendeels met de hand vervaardigd door circa 130 medewerkers. Een fraai stukje nostalgie!

 

Morgan driewielers

De productie van Morgan begon ooit met driewielers. Die werden populair omdat ze voor de Engelse belasting als motorfiets werden belast. Je zag ze dan ook behoorlijk veel op de Engelse wegen. De eerste Morgan vierwieler uit 1936 heette de 4/4: vier wielen en een 4 cilinder motor van Ford. Datzelfde model wordt nu nog altijd gebouwd en is daarmee de langst geproduceerde auto ter wereld.

 

Morgan driewieler

De typisch Engelse Morgan driewieler

 

Morgan heeft de gebruikte motoren nooit zelf geproduceerd, er werd gebruikgemaakt van motoren van diverse fabrieken. De driewielers maakten in de regel gebruik van een V-twin motor van JAP. Ook Matchless en Anzani motoren werden wel eens gebruikt. De vier cilinders werden geleverd door onder meer Ford, Standard Motors, Triumph en Rover. Een belangrijke ontwikkeling was de Plus 8, een Morgan met de Rover 3,5 liter V8 motor. De huidige opvolger, de Aero 8, is voorzien van een V8 motor van BMW.

 

Alle Morgans waren cabriolets en ze zijn in verschillende groottes leverbaar (langer, met onder meer 4 zitplaatsen) en breder. Ook is een aluminium carrosserie in plaats van de standaard stalen versie leverbaar.Morgan modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant