MENU

Monteverdi Sahara

De Monteverdi Sahara was een SUV van de Zwitserse automaker Monteverdi, die in kleine aantallen werd gebouwd tussen 1978 en 1980.

 

Geschiedenis van de Monteverdi Sahara

Waar het bedrijf zich eerder richtte op het bouwen van exclusieve sportauto’s, besloot het Monteverdi halverwege de jaren zeventig met het ontwerpen van SUV’s. In de zomer van 1976 resulteerde dit in de Safari. Een luxe SUV, die was gebaseerd op de mechanica van de International Scout, maar dan met een carrosserie die door Carrozzeria Fissore volledig nieuw werd ontworpen. De Safari was gebaseerd op het concept van de Range Rover, maar het was met zijn Italiaanse body eleganter dan het stoere Britse model. Het model verkocht best goed, maar was relatief duur.

 

Monteverdi Sahara

Monteverdi Sahara

 

In het derde jaar van de productie van de Safari besloot Monteverdi het modellengamma naar beneden uit te breiden door een goedkopere SUV met de naam Sahara op de markt te brengen. In plaats van een volledig nieuwe body werd en nu alleen details aangepast in de uiterlijke verschijningsvorm, waarmee de auto een meer Europees gezicht moest krijgen. In feite werden de wijzigingen beperkt tot het aanbrengen van een nieuw front, dat bestond uit twee ronde koplampen en richtingaanwijzers aan de zijkant. Daarnaast werden er smalle kunststofbumpers geïnstalleerd, die ook op de Safari aanwezig waren. Het interieur werd ook verbeterd en kreeg een vergelijkbaar niveau van kwaliteit als de safari. Opties waren onder andere lederen bekleding, een koelkast en TV.

 

Monteverdi Sahara interieur

Interieur van de Monteverdi Sahara

 

De krachtbron van de Monteverdi was een 5,7-liter achtcilinder International Harvester met 165 PK en er zouden ook varianten zijn geleverd met een 3,2-liter zescilinder dieselmotor van Nissan met 95 PK. De dieselmotor werd alleen in een enkele Sahara geplaatst. De topsnelheid van het dieselmodel lag op 145 km/u.

 

De Sahara was geen commercieel succes. Het verschil tussen het Monteverdi model en de International Harvester was te klein om de vereiste Monteverdi prijs te rechtvaardigen.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant