MENU

Monteverdi

Monteverdi was een Zwitsers merk van luxe auto’s dat in 1967 werd opgericht door Peter Monteverdi (1934-1998). De fabriek stond in Binningen aan de zuidelijke rand van Basel in Zwitserland. Tegenwoordig is dit verbouwd tot het Monteverdi Museum.

 

Monteverdi Car History

 

Geschiedenis van Monteverdi

Tijdens de late jaren 1950 en vroege jaren 1960 bouwde Peter Monteverdi een aantal specials met de naam MBM en wist hij het garagebedrijf van zijn vader te transformeren naar een belangrijke dealer in Ferrari, BMW en Lancia. In 1967 besloot hij om een serieproductie te gaan bouwen van high performance luxe sport-en toerwagens.

 

Het eerste model was de tweezits High Speed ​​375S coupe met een Frua body, die in 1965 werd getoond op de Auto Show van Frankfurt. Het model ontving zeer positieve kritieken en toonde gelijkenissen met de Maserati Mistral Coupe en de Britse AC-428 en werd aangedreven door een 440 7,2 liter Chrysler V8-motor met 375 PK. De 375S had een luxe interieur, afgewerkt volgens de hoogste normen. Er werden elf exemplaren van de door Frua ontworpen Monteverdi coupé gebouwd tussen 1968 en 1969 waarna de bedrijven een dispuut kregen en de samenwerking eindigde. Niet lang daarvoor had Frua twee 2 +2 coupés gebouwd met een verlengde wielbasis. Eén van de twee werd gepresenteerd als de Monteverdi 375 / L, de andere bleef enkele jaren bij Frua voordat het model, in 1971, met lichte wijzigingen werd verkocht aan AC die het model presenteerde als een unieke AC 428.

 

monteverdi 375S highspeed frua

De door Frua ontworpen eerste versie van de 375S

 

375/4 highspeed interieur

Interieur van de Monteverdi 375

 

Samenwerking met Fissore

In 1969 ging het merk in zee met de kleine carrosseriebouwer Carrozzeria Fissore voor verdere samenwerking. Fissore ontwierp een nieuwe versie van de 375 coupé. Het model kreeg meer hoekige lijnen maar behield zijn elegante proporties. De 2+2 versie werd het standaard model, maar vervolgens werden ook andere carrosserievarianten aangeboden. Eerst was er een tweezits coupe genaamd de 375/S met kortere wielbasis en – op dezelfde korte wielbasis – een Drophead met de naam de 375/C welke tegenwoordig uitermate zeldzaam zijn. Er werd ook een grote sedan gebouwd, genaamd de 375/4, waarvan er ongeveer 30 werden geproduceerd. Andere variaties op hetzelfde thema waren de 1974 Berlinetta met een ander front styling en Triumph TR6 achterlichten en een andere cabriolet, genaamd de Palm Beach.

 

monteverdi 375S highspeed

Monteverdi 375S high speed

 

De Zwitserse autobouwer staakte de productie van super luxe auto’s in 1976 en richtte zich meer op de goed uitgeruste luxe off-road station wagons. Het eerste model wat de Monteverdi Sahara. In feite is het wat niet een door Monteverdi ontwikkelde auto, maar een boutique auto. Monteverdi gebruikte een technisch ongewijzigde International Harvester Scout, veranderde de grille en het interieur. Het tweede model was de Safari. In dit geval, Monteverdi gebruikte voor deze auto de Scout, opnieuw ontworpen door Fissore. De auto had een goede, bijna Italiaanse look, en werd goed verkocht in zowel Europa als in het Midden-Oosten.

 

Monteverdi Sierra

Monteverdi Sierra

 

Vanaf 1977 ging Monteverdi ook weer wegauto’s aanpassen. De Monteverdi Sierra was een sedan met een 5,2 liter V8 motor Het model was eigenlijk een Plymouth Volare met een door Fissore gewijzigde carrosserie die de auto een Europese look gaf met onderdelen van Fiat. De Sierra kreeg gezelschap van een tweedeurs cabriolet gebaseerd op een Dodge Diplomat coupé waarvan er slechts twee werden gebouwd. Er werd ook nog een oefening gedaan op een stationwagon op basis van een Plymouth maar deze werd nooit verkocht.

 

Sahara model

Monteverdi Sahara

 

In 1978 werd begonnen met een vier-deurs versie van de Range Rover. Dit model werd uitgevoerd met de actieve medewerking van Land Rover, waardoor klanten ook bij de Landrover dealer de Monteverdi Range Rover konden bestellen. Fissore deed ook aan dit model het meeste werk en er werden ongeveer 167 exemplaren van gebouwd.

 

In 1980 eindigde de productie van de Plymouth Volare en daarom koos Monteverdi voor een ander model auto om aan te passen. Deze keer was het de nieuwe Mercedes S-Klasse (W 126). De voorkant kreeg een enorme chromen grille met vier ronde koplampen, terwijl de achterlichten kwamen van de Peugeot 505 sedan. Het model werd aangekondigd in maart 1982 voor een prijs van 185.000 Zwitserse franken, en kreeg de naam Monteverdi Tiara.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant