MENU

Mini Moke

De Mini Moke is een buggy die oorspronkelijk was bedoeld als legervoertuig. Het model werd van 1964 tot 1993 gebouwd op basis van de Mini. Moke is een Engels woord voor ezel. Door het lage gewicht moesten deze auto’s per parachute gedropt kunnen worden, maar het model bleek niet bepaald een factor waarmee een conflict beslecht kon worden. De bodemvrijheid was te beperkt om off-road veel te kunnen betekenen en het wagentje had ook geen vierwielaandrijving.

 

Mini Moke

 

Mini Moke interieur

Interieur van de Mini Moke

 

Wel groeide de Moke al in de jaren zestig uit tot een ware cultheld, trendsetters reden begin jaren zestig al door de hippe buurten van London en het meer dan open rijden in de Moke werd al snel gewaardeerd in tropische landen en aan de Côte d’Azur. Ook anno nu geniet je aan de Zuid Franse kust meer aanzien in een Moke dan in een dikke grote SUV. De technische basis van de Moke is de wereldberoemde Mini, de Moke rijdt net zo pittig en heeft een sublieme bochtvastheid. Al in 1962 verscheen de eerste Moke op de weg om vervolgens door verschillende producenten in licentie tot 1993 gebouwd te blijven worden.

 

Mini Moke motor

Mini-motor in de Moke

 

Prestaties van de Mini Moke

De Mini Moke weegt nog geen 600 kilo en heeft een 1,3 liter viercilinder motor onder de bescheiden motorkap liggen. Dit is dezelfde motor als die in de Mini en is goed voor 63 PK. Hiermee gaat de lichte Moke in 9,9 seconden naar de 100 km/u en heuveltje af komt de top op zo’n 145 km/u en een beetje.

 

De Mini Moke werd tot 1968 in het Britse Longbridge gebouwd; in totaal 14.518 exemplaren. Van 1966 tot 1981 werden ongeveer 26.000 exemplaren bij BMC/British Leyland in Australië gebouwd. Daarna werd de productielijn verhuisd naar de Portugese BL-fabriek in Setubál (IMA) waar tot 1990 ongeveer 8.500 exemplaren werden gebouwd. In 1989 werd een serie van 250 stuks Mini Moke 25 gebouwd, om het 25-jarig bestaan van de Mini Moke te vieren.

 

In 1990 verkocht het concern, dat inmiddels Rover Group heette, de productiefaciliteiten aan de Italiaanse motorfietsfabrikant Cagiva, die in Setúbal naar schatting nog zo’n 1.500 exemplaren bouwde onder de naam Cagiva Moke. De totale Moke-productie bedraagt daarmee zo’n 50.000 stuks.

 

Elektrische Mini Moke

Ook de Moke heeft zijn weg naar het stopcontact gevonden. In de VS kun je een Moke bestellen met een setje batterijen als krachtbron: Go Moke. Met een actieradius van een kleine zeventig kilometer kun je net mooi heen en weer naar het strand, als je in de buurt woont…
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant