MG Montego

De Austin Montego was een Britse familie auto die werd geproduceerd tussen 1984 en 1995 door de Austin Rover dochteronderneming van British Leyland (BL), en haar opvolgers. De Montego was de vervanger van zowel de oude achterwiel aangedreven Morris Ital als de voorwiel aangedreven Austin Ambassador en moest concurreren met de Ford Sierra en Vauxhall Cavalier. Bij de lancering, werd het model verkocht als een Austin en ook als een MG. Vanaf 1988 werd het verkocht zonder merkbadge nadat het merk Austin werd opgeheven.

 

MG montego

 

De Montego kwam op de markt als een vierdeurs sedan-variant van het project LC10. De ontwikkeling van het nieuwe model, bedoeld om begin jaren tachtig zowel de Morris Marina als de Princess op te volgen, was in 1977 begonnen, maar uiteindelijk werd de nieuwe auto pas zeven jaar later gelanceerd. In de tussentijd had de Marina al een upgrade gekregen en was rebadged als de Morris Ital in 1980, terwijl de princess inmiddels door het leven ging als de Austin ambassadeur sinds 1982. De op een Honda gebaseerde Triumph Acclaim was ook geïntroduceerd in 1981 met als doel potentiële kopers geïnteresseerd in BL-producten houden totdat zowel de Montego als de Rover 200-serie in 1984 werden gelanceerd.

 

De Austin Maestro werd geïntroduceerd als een vijfdeurs hatchback variant. De designs kwamen meer van elkaar af te staan en de Montego werd project LM11 (de Maestro wordt LM10), en behield, op basis van een verlengde versie van de LC10, zijn Volkswagen Golf stijl voorzijde, MacPherson veerpoten en chassis. De Montego ontving verschillende voor- en achterzijde designs nadat Roy Axe het ontwerpen overnam van David Bache. Het kenmerkte ook in carrosseriekleur gespoten bumpers, net als de Maestro, en de ruitenwissers die zich onder de motorkap terugtrokken bij het parkeren.

 

MG montego interieur

 

De Montego bood veel verbeteringen ten opzichte van de Maestro, zoals een nieuwe SOHC motor (S-serie), en een robuuster dashboard. Net als bij de Maestro, was er een high-performance MG-versie die opnieuw gebruik gemaakt van een strak instrumentenpaneel, trip computer, en een gesynthetiseerde stem voor het informatie- en waarschuwingssysteem. Het dashboard gemonteerd op de Montego was superieur ten opzichte van de oorspronkelijk versie die in de Maestro werd geplaatst en werd gekenmerkt door een rally-stijl toerenteller, een service-indicator en een waarschuwingslampjes voor open deuren, verlichting die aan stond etc.

 

Roy Axe ontwierp ook een station wagon variant, met een grotere bagageruimte dan zijn concurrenten en twee extra naar achteren gerichte kinderzitjes. Dit model werd goed ontvangen en leverde hem zelfs een designprijs op.

 

MG montego stationwagon

 

Er waren oorspronkelijk plannen om het model de Rover 400-serie te dopen, en de pre-productie modellen die werden gebouwd in Warwickshire kregen dan ook Rover-badges met modeltyperingen als de 413i, 416i, 420 en 420i. Vanaf 1995, tien jaar na introductie van de Montego, werden de modeltyperingen 416i en 420i gebruikt, maar dan zonder Rover 400 badge. Het model werd opgevolgd door de Rover 600.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant