MENU

Messerschmitt

De naam Messerschmitt is onlosmakelijk verbonden met de luchtvaart en dan in het bijzonder met de Duitse Luftwaffe uit de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf werd opgericht op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog en zou de eerste operationele straaljager bouwen. Helaas voor Messerschmitt vonden deze innovaties plaats tijdens het Nazi-regime en na de Tweede Wereldoorlog werd het merk verboden om nog vliegtuigen te produceren.

 

messerschmitt KR175

Messerschmitt KR175

 

In 1952 werd het bedrijf benaderd door Fritz Fend, een man die het bedrijf kende want hij was technisch officier geweest bij de Duitse luchtmacht tijdens de oorlog. Fend was bezig met het bouwen van een soort van gemotoriseerde rolstoel, de Fend Filtzer. Fend idee was om van de Fend Filtzer een zeer kleine maar betaalbare auto te maken. De auto werd gebouwd in fabriek van Messerschmitt’s en droeg een Messerschmitt badge, maar het project was echt helemaal van Fend en niemand bij Messerschmitt bemoeide zich eigenlijk met het KR 175 project.

 

Toch waren er overduidelijk een aantal vliegtuig-achtige accenten op de KR175, met inbegrip van de slanke body met tandem zitplaatsen en de instap aan de bovenkant in plaats van deuren aan de zijkanten. De krachtbron was een 175cc eencilinder tweetaktmotor met een pull start, een elektrische starter werd aangeboden als een optie. De “K” in de naam staat voor “Kabinenroller” wat zoveel betekent als “scooter met cabine”. En zoals de naam al aangeeft was het model niet echt bedoeld als serieuze concurrentie voor auto’s met vier wielen. Van de KR175 werden ruim 15.000 exemplaren verkocht tussen 1953 en 1955.

 

De Kabinenroller werd uiteindelijk in vier uitvoeringen gebouwd: de KR 175, KR 200, KR 201 en de Tiger. De Tiger was de enige versie met vier wielen. De officiële aanduiding was Tg 500.

 

Sorted Little Classic | Wheeler Dealers

Mike maakt een testrit in een Messerschmitt KR200

 

Messerschmitt KR200

In 1956 werd de KR175 opgevolgd door de KR200, een versie met een iets grotere 191cc motor en een achteruitversnelling, wat een goede toevoeging bleek te zijn. De KR200 zou in productie blijven tot 1964 en er rolden zo’n 40.000 exemplaren de fabriek uit. Deze hogere verkoopcijfers kwamen doordat het model beter was dan zijn voorganger, maar ook door de Suez-crisis van 1956, een kleinere en grotendeels Europese versie van de energie-crisis die de VS zou raken in het midden van de jaren zeventig. De stijgende benzineprijzen betekende ramp voor het herstellende Europa.

 

messerschmitt_KR200_1952

Messerschmitt KR200

 

De KR200 was niet alleen een succes, maar het zou ook andere merken inspireren tot het ontwikkelen van zogenaamde “bubble cars”. Er was zelfs een versie van de KR die werd gewijzigd door een Duits bedrijf om er een soort sport-versie van te maken: de FMR TG500 met een 494cc twee-cilinder. Er werden slechts 320 eenheden van geproduceerd.

 

messerschmitt KR200 1952 achterzijde

 

messerschmitt KR200 1952 interieur

Interieur van de KR200

 

De bubble cars moesten opboksen tegen auto’s als de Volkswagen Kever en de Citroën 2CV, die veel meer bruikbare alternatieven aangeboden dan de aparte bubble cars. Een model als de KR was weliswaar twee keer zo zuinig in brandstofverbruik als de 2CV, maar dit werd minder belangrijk na de Suez-crisis en met de introductie van de Mini in 1959 was het begin van het einde voor de bubble car in zicht.

 

Tegenwoordig zijn er nog genoeg liefhebbers van deze bubble cars die Messerschmitts rijden, onderhouden en restaureren.

 

1955 Messerschmitt KR 200 Barn Find & First Drive since 1960 !

1955 Messerschmitt KR 200 barn find

 Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant