MENU

Mercer

Mercer was een Amerikaans automerk dat auto’s bouwde tussen 1909 en 1925. Het merk stond vooral bekend om zijn snelle auto’s waarvan de Type 35R Raceabout de bekendste was. Er was veel talent en steun om de Mercer Automobile Company tot een succes te maken. De Roeblings hadden successen geboekt met staaldraad productie en hangbrug-ontwerpen en waren dus goed thuis in technische ontwikkeling van producten. De secretaris-penningmeester was John L. Kuser, die met zijn broers Frederick en Anthony een fortuin hadden verdiend met bankieren en het brouwen en bottelen.

 

mercer type 35R raceabout 1911

Mercer Type 35R Raceabout uit 1911

 

Een van de Roeblings was bevriend met William Walter, die werkte aan een klein aantal kwalitatief hoogwaardige auto’s in New York City. De Kusers waren eigenaar van een leegstaande brouwerij in Hamilton, New Jersey, en brachten Walter en zijn auto-project onder in deze brouwerij in 1906. Walter had echter nogal wat schulden en de Roeblings en ​​Kuser besloten hem uit te kopen. Ze veranderde de bedrijfsnaam naar ‘Mercer’, vernoemd naar Mercer County, New Jersey.

 

Type 35R Raceabout

Talentvolle ontwerpers en coureurs werden erbij gehaald in een nieuwe poging het merk tot een succes te maken. Het resultaat was een van de meest bewonderde sportwagens van het decennium: de 1910 Type 35R Raceabout. Het model was een uitgeklede, tweezits speedster, ontworpen om “veilig en consistent” mee te kunnen rijden met snelheden die boven de 110 km/u kwamen. De topsnelheid lag zelfs op de 140 km/u. De auto had een viercilinder 4,8 liter lijnmotor die 55 PK leverde. Met de Type 35R werden in 1911 vijf van de zes belangrijke races gewonnen, behalve de Indy 500 en er zouden nog vele overwinningen volgen. Door een ongeluk in 1914 waarbij twee exemplaren op elkaar botsten en er doden vielen, werd het raceprogramma van Mercer gestaakt. Het merk zou nooit meer een beter model bouwen dan de Type 35R.

 

mercer type 35R raceabout 1911 motor

de viercilinder 4,8 liter lijnmotor

 

In oktober 1919, nadat de laatste betrokken Roebling broer stierf bij de ramp met de Titanic in 1912, kwam het bedrijf in handen van een Wall Street firma die ex-Packard vice-president Emlem Hare verantwoordelijk maakte voor het bedrijf. Hare’s strategie om uit te breiden leek een goede, maar binnen een paar jaar was de combinatie van kosten van acquisities en de economische recessie de nekslag voor het bedrijf. Mercer produceerde zijn laatste voertuigen in 1925, nadat er zo’n 5000 auto’s de fabriek verlaten hadden. Een onafhankelijke poging om het merk te doen herleven in 1931 resulteerde in slechts drie geproduceerde voertuigen. Het bedrijf is momenteel in handen van Fred Hoch van Schaeffer & Long.

 

mercer type 35R raceabout 1911 embleem

Mercer Type 35R raceabout

 

100 mph in 1911: Mercer Type 35R Raceabout


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant